• kvinnor

  Dolda tillgångar är berättelsen om de Nasa-kvinnorna bakom ett av historiens största rymdprojekt 1961. Foto Twentieth Century Fox.

 • Franskturkiska dramat Mustang om fem tonårssystrar som får dåligt rykte och riskerar sitt värde på äktenskapsmarknaden.

 • kvinnor

  Sameblod följer en samisk tonårsflicka som rymmer från rasbiologin i skolan på 1930-talet.

 • kvinnor

  Bioaktuella Alla tiders kvinnor.

 • kvinnor

  I Martha & Niki möter vi två hiphop-dansare med siktet på att bli första kvinnorna att vinna street dance-priset Juste Debout.

 • kvinnor

  Filmsommaren 2017 inleds med ingen mindre än Wonder Woman.

 • Suffragette skildrar den tidiga feministrörelsen.

 • kvinnor

  Natalie Portman porträtterar Jackie Kennedy dagarna efter makens död.

 • Bioaktuella Dolda tillgångar, foto Twentieth Century Fox.

11 filmer om starka kvinnor du borde se

HISTORIA. Sedan år 1910 har vi firat internationella kvinnodagen, ursprungligen som ett stöd till kampen för kvinnlig rösträtt. Medan amerikanarna inleder sin Women’s History Month och biovåren tycks kantas av starka kvinnor, passar redaktionen på att fira 8 mars med elva fantastiska filmer om smarta och starka kvinnor som inspirerar oss.

1. Dolda tillgångar – Berättelsen om de tre afroamerikanska Nasa-kvinnor som låg bakom ett av historiens största rymdprojekt 1961.

2. Jackie – Genom Natalie Portman får vi se dagarna efter Kennedymordet från Jackie Kennedys perspektiv; när hon som 34-åring och nybliven änka med två barn balanserar sorgen med kampen för att bevara sin makes arv.

3. Livet börjar vid hundra – Från SVT:s dokumentärserie Det är inte så dumt att bli gammal. Avsnittet följer 103-åriga succébloggaren Dagny Carlsson, som har siktet inställt på att “leva lajban” den tid hon har kvar.

4. Suffragette – En skildring av den tidiga feministrörelsens kvinnor, som i kampen för revolution var villiga att riskera allt för att uppnå jämställdhet.

5. Sameblod – Sverige, 1930-tal, en samisk tonårsflicka som tröttnar på diskrimineringen, rasbiologin och skallmätningarna i skolan och rymmer söderut för att starta ett bättre liv.

6. Iris – Ett feelgood-porträtt som följer färgstarka modeikonen Iris Apfel, 95 år. En studie i att strunta i konventioner och gå sin egen väg. Och i klänningar.

7. Codegirl – Dokumentär om ett gäng flickor som kodar appar under en global tekniktävling och som tar itu med könsklyftorna inom en mansdominerad teknikbransch.

8. All About Ann – Biografiskt porträtt av Ann Richards, en frånskild och liberal kvinna som blev guvernör i Texas. Hon genomförde flera stora reformer och grundade bland annat The Ann Richards School for Young Women Leaders.

9. Martha & Niki – Följer två hiphop-dansare med sikte på att bli första kvinnor att vinna street dance-priset Juste Debout i Paris.

10. Mustang – Ett franskturkiskt drama om fem tonårssystrar som får dåligt rykte och riskerar sitt värde på äktenskapsmarknaden, och deras frihet minskas tills hemmet blir ett fängelse. En film om motstånd, systerskap och rätten att bestämma över sin egen kropp.

11. Alla tiders kvinnor – Om en ensamstående mamma som uppfostrar sin tonårsson tillsammans med två yngre kvinnor, i en tid präglad av förändring och uppror. Väcker debatten om det verkligen krävs en man för att uppfostra en man.

Bubblare: Filmsommaren 2017 inleds med historien om prinsessan av Amazonerna. Hon tränas för att bli en oövervinnerlig krigare och kämpar för att stoppa krig när hon upptäcker sitt sanna öde som Wonder Woman.