• Sommarstad. Festa under bar himmel på F12 Terassen, där du kan blicka ut över Gamla stan. Foto Mikael Sjöberg, Visit Stockholm.

  Festa under bar himmel på F12 Terassen, där du kan blicka ut över Gamla stan. Foto Mikael Sjöberg, Visit Stockholm.

 • Sommarstad. Göteborgs bästa utsikt? Promenera upp på Skansen Kronan i Haga och avgör för dig själv! Foto: Superstudio D&D AB, Göteborg & Co

  Göteborgs bästa utsikt? Promenera upp på Skansen Kronan i Haga och avgör för dig själv! Foto: Superstudio D&D AB, Göteborg & Co

 • En huvudstad byggd på 14 öar utgör knappast något hinder för att ta sig runt med kajak. Foto: Henrik Trygg, Visit Stockholm

 • Sommarstad. Vem behöver havet när det finns Skim Jam på Skeppsbron? Malmöfestivalen levererar. Foto: Johan Bävman.

  Vem behöver havet när det finns Skim Jam på Skeppsbron? Malmöfestivalen levererar. Foto: Johan Bävman.

 • Den som påstår att Stockholm inte är en sommarstad har inte sett solnedgången från kajen på Strandvägen. Foto: Nicho Södling.

  Den som påstår att Stockholm inte är en sommarstad har inte sett solnedgången från kajen på Strandvägen. Foto: Nicho Södling.

5 sätt att äga sommaren i city

SEMESTER. Strandad i stan i sommar? Kanske står du utan semester, pengar eller resesällskap. Kanske är du sommarvikarie. Eller kanske är du bara inte ett fan av vasst gröngräs och insektsbett. Grattis! Det finns mycket roligt att tillbringa lata sommardagar med i stan – vi ger dig 5 skäl (och 37 tips) för att stanna:

1. Kulturen
Du slipper trängas på utställningar – passa på att omfamna din inre kulturnörd och förkovra dig i konstens värld. Gå på utomhusbio i parken eller besök något av alla statliga museum som numera är gratis.

2. Naturen
Svenska stadsparker kan lura den bästa. Strosa genom slottsträdgårdar och botaniska gräsmattor, sträckläs sommardeckare på en filt och doppa fötterna i närmsta vattendrag.

 • Stockholm: En stad byggd på 14 öar är platsen för att bada loss – testa lyckan på Fredhälls klippor, Ekerös Blå Lagun och Hellasgården i Nackareservatet, eller ta dig runt öarna i kajak.
 • Göteborg:  Räkorna i Feskekôrka, 1800-talsparken Trädgårdsföreningen och picknick-utsikten från Skansen Kronan i Haga.
 • Malmö: Du hittar havskappsegling, stand up paddling och wakeboard vid Malmö vid havet

3. Myset
Tysta torpnätter i all ära, men få saker kommer lika nära naturidyll som doften av solvarm asfalt, skratten från upplysta balkonger och strandpromenader under varma sommarnätter.

 • Stockholm: Glampa i skärgården, med fullpension och möblerade tält hos Svartsö Logi.
 • Göteborg:  Njut av utsikten på kajarna i solnedgången eller slå dig ner vid Sjömagasinets sommarbuffé på bryggan i Klippans Kulturreservat.
 • Malmö: Under julikvällarna på Hoppbryggan i Västra Hamnen levererar Goodnight Sun livemusik i solnedgången.

4. Krubbet
Hela året trånar vi efter soldränkta uteserveringar – och din tid är nu. Svensk sommar briljerar i trädgårdskaféer, stadsnära skärgårdskrogar och takbarer.

 • Stockholm: Nordisk råvarufetischism på Omakase Köttslöjd, livemusik och trädgårdsmys hos Lasse i Parken och cocktails i äppelträdgården på hipstercharmiga Gällnö bar, byggd av drivved.
 • Göteborg:  Slö sommarbrunch på Ethels, kaffe och bakverk från da Matteos rosteri och bageri, och livemusik och food trucks på Götaplatsens Street Food Saturdays.
 • Malmö: Berlin-häng under vimplarna på Kiez kitschiga bohemservering och Havanna-mojitos med reggaetoner på Cuba Café.

5. Shoppingen
En av de större fördelarna med en tom stad är möjligheterna att strosa på marknader, djupdyka i butiker och finkamma midsommarrean utan att behöva ta till armbågarna.