sopor
Hos Clique kan du sälja kläderna du inte längre använder.

5 sätt att tjäna pengar på dina (och andras) sopor

STORKOVAN. ”Jag drunknar i prylar. Tips mot det mottages tacksamt!”. I vårt konsumtionssamhälle är vi nog många som känner igen oss i detta rop på hjälp och den kvävande känslan av att prylarna tar över våra liv. Som tur är finns det fler möjligheter än någonsin att få hjälp med att rensa i röran – och till och med tjäna en slant.

Här är 5 livbojor i prylkaoset:

1.Få betalt för att frakta bort grovsopor
Tiptapp heter appen som har kallats Airbnb för bråte. Perfekt för dig som vill tjäna en extra slant när du ändå ska bort till återvinningsstationen. Såklart också värt att betala för den som inte hinner köra bort sitt skrot och/eller saknar tillgång till bil.

2. Sälj begagnat på nätet
Det finns numera en uppsjö av olika sajter som hjälper dig att sälja dina dyrt förvärvade ägodelar. Vi har skrivit om flera av dem tidigare, men de tål att upprepas. Några uppstickare att ha på radarn är Shpock, Plick och Clique som alla har lite olika profil. Sellpy är bra för den som vill slippa hela försäljningsprocessen men ändå tjäna lite extrapengar på sina prylar. För lyxliraren finns Vestaire Collective som hjälper dig få ett bra pris för dina Prada-pjucks. Annars finns alltid klassikerna Blocket, Tradera och E-Bay.

3. Rädda mat
Få rabatt samtidigt som du räddar mat genom att ladda ner appen Karma. Den hjälper dig köpa överblivna måltider till runt halva priset. Mat som annars skulle ha slängts. För den fyndsugna finns också Matsmart som säljer överskottsvaror med utgående datum eller felmärkning. Var med och stoppa matsvinnet!

4. Byt in din gamla mobil
Varför ha uttjänta mobiler liggandes i byrålådan när du kan tjäna pengar på dem? De flesta mobilåterförsäljare tar gladligen emot din gamla mobil och drar av värdet på den nya. Du sparar inte bara pengar – du gör också miljön en tjänst genom att den får ett nytt liv eller återvinns.

 5. Tänk efter före
När du väl har rensat ut och tagit hem vinsten från några av tipsen ovan kan det vara värt att utvärdera sina köpmönster. Hur kan du bli genomtänkt i din konsumtion och vad triggar dig till impulsköp som du sedan ångrar? Värt att tänka igenom, annars är risken stor att cirkeln börjar om och du återigen sitter där med prylar upp över öronen.