• asobo studio

  • Asobo Studio

    En ledtråd bakom en tavla kan hjälpa dig att lösa gåtan.

  • Polisinspektören sätter sig på din soffa och förklarar läget.

  • Asobo Studio

    Vem är kvinnan i vattnet?

  • Asobo Studio

    Med Hololens kan du inte bara spela, du kan också laga saker du egentligen inte vet något om.

5 snabba med David Dedeine från Asobo Studio

FÖRSTÄRKT VERKLIGHET. I spelet Fragments, en form av interaktiv roman, har franska Asobo Studio gjort det möjligt att göra ditt vardagsrum till spelmiljö. Du ska lösa mordgåtor och polisinspektören sätter sig på din soffa och förklarar läget. Ledtrådar göms bakom tavlan. Men ditt vardagsrum ser ut som det brukar, det är bara förstärkt med nya, digitala attribut. Spelet är utvecklat till Microsofts Hololens, som är utformad som ett par glasögon, genom vilka din vanliga miljö får ytterligare en dimension. Det här är det som kallas förstärkt verklighet, eller Augmented Reality (AR), och Asobo Studios VD och grundare David Dedeine ser hur tekniken kan gynna människan i kampen om framtiden.

1. Med spelet Fragments gör ni det möjligt för den mänskliga kroppen att möta tekniken i ett spel. Berätta!
I Fragments blir du detektiv i en high-tech deckarthriller. Du upplever nya möjligheter av storytelling och gameplay när verklighetstrogna karaktärer känner din närvaro, delar ditt rumsliga utrymme och interagerar med dig i en blandad verklighet. Med rumslig kartläggning kan holografiska ledtrådar placeras dynamiskt i det rum du spelar i, bakom en tavla till exempel.

2. Ser du en ny marknad för spel i och med den här nya tekniken?
Just nu är den för dyr så det är för tidigt för spelmarknaden. Men alla som har testat Fragments har sagt att det är jättehäftigt. Så när priset sjunker så kommer det bli en del av spelmarknaden. Jag brukar säga att om VR är en halvö, är augmented reality en ny kontinent. Vi har bara skrapat på ytan.

3. Men om spelet redan kan flytta in i mitt sovrum, sitta på min säng och gömma ledtrådar bakom mina tavlor. Kommer jag kunna bli en del av spelet i framtiden?
Vi har gjort en prototyp där du med din egna kropp slåss mot någon annan. Tekniken är inte riktigt där ännu, men den kommer.

4. Hur ser du att den här tekniken skulle kunna användas framöver?
Alla tänker på vad som kommer ske när AI tar över världen och tar våra jobb. Men människor är ju fortfarande smartare än robotar och tillför du dessutom ett verktyg som tex Hololens kan man faktiskt få in människorna i ekvationen igen, eftersom du med Hololens på huvudet får kunskap du egentligen inte har. Som att laga en maskin tex. På det här sättet blir vi ännu bättre än en robot eftersom vi också kan förändra oss.

5. Ok, men kommer alla dessutom ha en Avatar i framtiden, som kan göra jobbet åt en?
Haha, för mig är skönheten med AR, just verkligheten. Visst skulle du kanske kunna skicka din avatar på ett möte på andra sidan jorden, men i ärlighetens namn; vill du inte ha ögonkontakt med den du har ett möte med? Däremot kommer vi ha holographic powerpoint. Återigen, istället för att skjuta ut människan ur ekvationen så blir hon central.