5 snabba med beteendeekonomen Elin Helander

HJÄRNKOLL. Svårt att komma igång med ett sparande? Vet du varför? Ordet beteendeekonomi kanske inte var känt för alla tidigare, men i och med att Richard H Thaler tilldelades Nobels ekonomipris i år har allt fler börjat tala om vad som ligger till grund för våra ekonomiska beslut. Svenska Elin Helander har en fil. kand i psykologi och en master i kognitiv neurovetenskap från Amsterdams universitet. Hon är författare till boken Hjärnkoll på pengarna, forskningsansvarig på sparappen Dreams och grundare till forskningsinitativet Moneymind. Hon är beteendeekonom och har helt enkelt hjänkoll på de mörka vrår som styr vår hjärna i ekonomiska beslut.

 1. Du har just kommit ut med boken ’Hjärnkoll på pengarna’. Varför skrev du den?
  Jag själv hade velat läsa just den boken. I boken beskriver jag hur vi kan få mer frihet i livet genom att ta smartare ekonomiska beslut. Jag förklarar hur vår hjärna ställer till det för oss när vi försöker ta bra ekonomiska beslut och vad man kan göra åt det. För alla vill vi ju ha en bra ekonomi och spara pengar, ändå lyckas vi inte få till det. I boken ger jag lösningar på dessa problem.
 1. Pratar vi för lite om pengar i Sverige?
  Ja, vi bör prata mer om pengar och drömmar med vår familj och vänner. Pengar är energi vi kan omvandla till vad vi vill. Vad vill du göra om 1 eller 10 år? Vad skulle vara vårt drömboende? Detta, och vad vi sedan kan göra för att nå dessa mål, är något vi borde prata mer om. Pengar är inte viktiga, men det vi kan göra för pengar är viktigt.
 1. Hur ska vi göra för att fler ska börja prata om pengar och sparande?
  Många känner ångest eller ett obehag när privatekonomi kommer upp som samtal. Detta sker för att vi kan känna skuld och skam över att vi inte har bättre koll eller tagit tag i saker tidigare. Vi måste först komma över denna barriär. Det är okej att vara dålig på att spara eller att tycka det är trist med ekonomi och pension. Men det går att göra kul. Vi behöver kommunicera ekonomi på ett annat sätt än vad vi gör idag.
 1. Vad får dig att spara istället för att slösa?
  Att ha tydliga sparmål på både kort- och lång sikt i sparappen Dreams. Jag sparar i början av månaden och ”boostar” mitt sparande under månaden med spontana överföringar till mina sparmål. Mitt senaste inköp jag sparat till var en el-cykel. Life changing!
 1. Vad är dina tre bästa tips för en ljus ekonomisk framtid?
   – Se till att du har en buffert. Det skänker en trygghet här och nu att veta att man klarar av oförutsedda utgifter, arbetslöshet, eller kan följa med på en spontanresa när chansen erbjuds.
  – Designa ditt liv som pensionär. Det är idag du har alla möjligheter att designa precis det liv du skulle drömma om att ha som pensionär. Vad skulle du vilja göra som pensionär? Vill du resa, bo i Sverige eller utomlands? Vad skulle denna livsstil kosta dig? Logga sedan in på minpension.se och gör en prognos och se om du behöver komplettera med ett eget pensionssparande för att komma upp i den summa du vill.
  – Köp boken ’Hjärnkoll på pengarna’. I boken får du lära dig allt värt att veta inom det jag kallar för sparpsykologi. Det kommer hjälpa dig att komma igång med ditt sparande på riktigt, eller ta ännu bättre beslut och effektivisera ditt sparande om du redan är igång och sparar/investerar idag.