5 snabba med Sébastien Boudet

BAKNING. Surdegsgeniet Sébastien Boudet anser att bra bröd är en mänsklig rättighet. Helst det ska bakas långsamt och på ekologiska ingredienser. Här berättar han om vikten av lokalproducerat, myten om finbagerierna och lyxen i att göra sitt eget påskgodis.

Gör: Bagare, kock och konditor. Driver bakbloggen Brödpassion.
Aktuell med: Nya säsongen av Dessertmästarna, som kock i tv4:s Nyhetsmorgon och med en ny kokbok till sensommaren, med hållbarhet som röd tråd.
Favorit på påskbordet: Sill.

1. Varför är det viktigt med mathantverk och ekologiska produkter?
En livsmedelsprodukt har inte bara ett pris, utan två: det som står på prislappen och det miljön får betala. Köper du ett ekologiskt mjöl är du med och bidrar till ett hållbart jordbruk – och närproducerade produkter har inte transporterats långa sträckor i en lastbil.

2. Hur stor makt har vi konsumenter att påverka med våra val i matbutiken?
Jättemycket! När du köper lokalproducerat stöttar du också vår lokala ekonomi. Hela samhället påverkas positivt av småskaliga produktioner som exempelvis ett bageri, som också fungerar som en social mötesplats. Bagerier på landsbygden är livsviktiga! Vill du ha förändring, köp bara produkter som är tillverkade på ett bra sätt! Och i första hand de som odlas i Sverige. Om en råvara inte växer här, exempelvis socker, köp ett ekologiskt så har arbetarna på sockerrörsfälten inte utsatts för en massa farliga ämnen. Det vi har i en pannkakssmet har faktiskt betydelse! 

3. Blir det inte dyrt att handla ekologiskt och köpa bröd på ett finbageri?
Det är en myt. Jämför kilopriset med ett fabriksbakat bröd i en plastpåse så inser du att man betalar rätt mycket för luft och förpackning. Ett bröd som har bakats för hand av en bagare och som har fått jäsa länge är mer prisvärt om du ser till vikten, näringen och hur mätt du blir på det. Och bakar du själv, med fina råvaror, får du ett riktigt bra bröd till en billig penning.

4. Du har sagt att bra mat inte är en fråga om status utan om kunskap. Vad menar du?
Ju mer du kan och förstår, desto bättre. Läs på om råvaror och tillverkningsprocesser och gå igenom innehållsförteckningen innan du köper en produkt. Ett bra bröd behöver bara innehålla spannmål, inte förtjocknings- och konserveringsmedel. Det är också stor skillnad på olika mjölsorter. Småskaliga kvarnar använder hela spannmålskärnan vilket gör att mjölet innehåller mycket mer näring, och ett sådant mjöl har mycket bättre kvalité, eftersom det är färskmalet.

5. Nu är det snart påsk och för många är det synonymt med sötsaker. Vad finns i ditt påskägg?
Jag brukar säga att godis ska vara en belöning, inte ett straff. Det jag menar är att sötsaker ska vara gjorda på bra grejor, utan en massa onödiga färgämnen och kemikalier. Testa att göra eget smågodis! Det behöver inte vara så komplicerat: rosta ekologiska nötter, doppa dem i en god choklad och rulla i kakao och kanel. Eller gör egna geléhallon på färska hallon tillsammans med kompisar eller dina barn. Visst, det tar kanske tar en stund, men det är kvalitetstid. Att laga mat och baka och samtidigt umgås är vad jag kallar lyx.

Taggar: | | | |