bandy

5 snabba med sportkommentator Chris Härenstam

IDROTT. Sport är mer än SM-guld, högteknologiska arenabyggen och VIP-loger, i grunden finns en folkrörelse. På annandag jul går ett av Sveriges mest traditionstyngda sportarrangemang av stapeln – den så kallade annandagsbandyn. Så fram med pälsmössan, tumvantarna och ”bandyportföljen”. Chris Härenstam, SVT:s bandykommentator, ger nedan en snabbkurs i ”annandagsbandy-4-dummies”.

Vem: Chris Härenstam.
Från: Född i Borgå i Finland.
Vad: Huvudkommentator fotboll, ishockey, handboll, bandy och innebandy på SVT Sport.

1. Varför ska man se en bandymatch?
Har du aldrig sett en match live är det dags nu: sporten är snabb som få, skridskoåkningen är fantastisk, det sprutas in mål och på annandag jul är det dessutom fullsmockat med folk på matcherna. Bandy är kul!

2. Hur föddes traditionen med annandagsbandy?
Annandagsbandyn uppstod redan på 1930-talet då Karlstads-lagen IF Göta (”Rödtomtarna”) och Slottsbrons IF (”Blåtomtarna”) möttes traditionsenligt just den dagen, emellanåt besöktes matcherna som mest av upp till 7 000 åskådare. Annars var annandagsmatcherna förr ett slags genrep inför den riktiga seriestarten som skulle till att börja vid nyår.

3. Vilka är årets stora matcher på annandagsbandyn?
För att verkligen maxa tillfället så är flera av matcherna derbyn. På Zinkensdamm tar kvartersgänget Tellus från sydvästra Stockholm emot Hammarby. I Hälsingland möts de historiska rivalerna Edsbyn och Bollnäs i en kamp om herraväldet i Sveriges mest bandytäta landskap, och i Västergötland spelar Trollhättan mot Vänersborg. Slutligen är det stadsderby i Västerås mellan Tillberga och Västerås SK.

4. Hur är ditt eget förhållande till annandagsbandyn?
Jag har under årens lopp kommenterat en rad matcher på annandagen för Sveriges Television och har alltid gillat och uppskattat stämningen på arenorna just dessa dagar. Det är en klassisk och unik folkfest som vi ska vara rädda om.

5. Hur kommer du själv att uppleva matcherna i år?
Inte alls, faktiskt. Jag åker inom kort till Montreal för att jobba med junior-VM i ishockey. Det blir elfte året i rad som jag kommenterar turneringen, och vi räknar med stor tv-publik.

Taggar: | | |