Norrsken

5 Snabba med Norrskens vd

STARTUPS. Erik Engellau-Nilsson, vd på Stiftelsen Norrsken, vill lyfta fram sociala entreprenörer som de vore sportstjärnor. Om det lyckas tror han att allt mer talang kommer att söka sig till företagande som kan förbättra världen. På så vis ökar också sannolikheten för att kunna lösa dagens stora samhällsutmaningar.

Vem: Erik Engellau-Nilsson
Gör: Vd på Norrsken Foundation
Inspireras av: Norman Borlaug, mannen bakom den gröna revolutionen. Man uppskattar att han genom sitt arbete har räddat så många som en miljard människor från svält, och trots det är han nästan helt okänd i Sverige (även om han fick Nobelpris Fredspris 1970).

1. För ett år sedan fick du ett besked som förändrade allt. Vad hände?
Jag hade ett fantastiskt jobb på Klarna och bodde i New York med min fru, när jag fick reda på att jag hade tjocktarmscancer. När man får ett sådant besked, och inte vet hur lång tid man har kvar, börjar man se saker på ett nytt sätt. Vad är egentligen viktigt för mig? Vad ska jag lägga min tid på, och varför har jag inte tänkt på det här tidigare? Efter att ha gått igenom den processen kände jag framförallt två saker: för det första en djup tacksamhet till den fantastiska vård som jag fick, och stödet från min fru, vänner och familj. För det andra att jag måste ägna min tid åt att göra det som känns meningsfullt på riktigt. Det ledde mig till Norrsken Foundation.

2. På vilket sätt kan Norrsken Foundation bidra till en förändring i samhället?
Vi tror att nyckeln till att lösa de stora samhällsutmaningarna finns hos sociala entreprenörer som tar sig an högriskprojekt, vars lösningar bygger på teknologi som snabbt kan skalas upp. Med Norrsken vill vi helt enkelt bidra med raketbränsle, och ge entreprenörerna extra fart i deras resa. Vi stödjer gärna bolag som tjänar pengar – men bara om de gör världen bättre.

3. Hur kan man använda teknologi för att skapa hållbara lösningar?
Det finns flera exempel på sådana bolag som vi har investerat i, exempelvis Eneo som driver på omställningen till förnyelsebar energi genom att göra det billigare och enklare för fastighetsägare att gå över till sol- eller geoenergi. Ett annat är Karma, som minskar matsvinnet genom att göra det superenkelt att köpa mat från kaféer och restauranger som annars skulle slängas. Doctrin förbättrar primärvården genom smarta e-hälsoverktyg som avlastar vårdpersonal och gör patienter mer delaktiga i sin vård. Just Arrived snabbar på processen att få in nyanlända på arbetsmarknaden med digitala lösningar.

4. Vad är ditt tips till den nya tidens entreprenör? Tyvärr finns det inte något nytt knep för att lyckas som entreprenör. Det krävs samma sak som för hundra år sedan: jobba hårt, aldrig ge upp och att växa som person i takt med att ditt bolag utvecklas. Vi på Norrsken vill göra entreprenören till vår tids rockstjärna genom att skapa samma uppmärksamhet kring sociala entreprenörer som sportstjärnor eller tech-entreprenrörer har idag. Om vi lyckas med det tror vi att allt mer talang kommer att söka sig till organisationer som jobbar för att förbättra samhället. På så vis ökar sannolikheten för att vi lyckas lösa de stora samhällsutmaningarna vi har idag.

5. Till sist, vad betyder rikedom för dig?
Jag vill bli stenrik på fina relationer och bra minnen. Det som är häftigt med bra och djupa relationer är att de fungerar precis som pengar, ränta på ränta-effekten gör att det blir exponentiellt bättre ju fler och starkare man har!