food pharmacy

5 snabba med Food Pharmacy

HÄLSA. Mia Clase och Lina Nertby Aurell är duon bakom bloggen Food Pharmacy. Radarparet, som vill förmedla att det går att äta sig till ett friskare liv, gav ut sin första bok förra året. Precis som deras blogg handlar den om tarmfloror, goda bakterier och antiinflammatorisk mat.

Vilka: Mia Clase och Lina Nertby Aurell
Gör: Skriver om mat och hälsa på bloggen Food Pharmacy.
Aktuella: Med boken Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat, samt ny kokbok som lanseras i början på augusti.

1. Vad är egentligen antiinflammatorisk mat och varför är det bra att äta den?
Det är mat som sänker inflammation i kroppen. En antiinflammatorisk hjälte är en råvara som vi inte kan klara oss utan i det antiinflammatoriska köket – hjälten är proppfull med nyttigheter! Till exempel gurkmeja, som innehåller ämnet curcumin, som är en naturlig hämmare av inflammationer.

2. Vilka är de största matmissarna många av oss gör?
Vi äter för mycket näringsfattig och processad mat, som bidrar till att göra oss sjuka snarare än friska. Sådan mat innehåller mycket tomma kalorier och ofta även mycket socker.

3. Om man ska ha tre hälsofrämjande saker i huvudet när man handlar och lagar mat, vad skulle det vara?
Ett tips är att tänka på en regnbåge när du köper grönsaker. De olika färgerna på grönsakerna representerar olika grupper av antioxidanter, och när flera färger kombineras förstärker de varandras egenskaper. Byt ut den näringsfattiga bukfyllan mot bättre alternativ. Du kan exempelvis skippa riset och köra på durrakorn istället, det är ett av världens mest antioxidanta sädesslag. Blunda ju närmare kassan du kommer i matbutiken, så du inte blir frestad av godiset som brukar vara placerat där. Se till att det inte slinker ned någon onödig snickers!

4. I augusti förra året gav ni ut boken Food Pharmacy. Vad är det viktigaste budskapet i den?
Det viktigaste för oss är att boken ger inspiration till att leva mer hälsosamt liv – oavsett vilken nivå du befinner dig på idag. Och att förstå sambandet mellan vad vi stoppar i oss, och hur det påverkar oss.

5. Trenden med mathälsa börjar bli en folkrörelse, inte minst online. Varför tror ni att det är så stort?
Mat- och hälsotrenden är superstark. Vi tror att det är en naturlig följd av att människor mer och mer förstår att det finns ett samband mellan vår hälsa och vad vi stoppar i oss. Sedan vi själva lade om vår kost känner vi oss betydligt starkare, piggare och lite gladare. Idag känner vi oss yngre än för tio år sedan!

All fakta i boken Food Pharmacy är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, före detta chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen.

Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation.

Taggar: | | | |