5 Snabba med Johan Rapp

HJÄRNSMART. För att kunna ta till oss kunskap på ett effektivt sätt, behöver vi förstå varför vi glömmer bort saker. Författaren och journalisten Johan Rapp, har startat ett förbund som jobbar med rätten att vara tankspridd. Nu har han skrivit en bok om hur vi kan bli mer hjärnsmarta.

Vem: Johan Rapp
Gör: Journalist, föreläsare och författare. Ordförande i Tankspriddas Riksförbund.
Aktuell med: Boken Bli Hjärnsmart – lär dig snabbare och bättre.

1. Hur kom det sig att du började intressera dig för minnet?
Jag är född tankspridd, men tycker inte bara det är negativt att vara disträ. Det är ju mänskligt! Därför startade jag 2004, med glimten i ögat, de Tankspriddas Riksförbund. Det var lite på kul, men sedan när jag skrev en Handbok för tankspridda, växte mitt intresse för hur hjärnan fungerar.

2. Nu har du också skrivit en bok om hur man kan plugga på hjärnans villkor, varför behövs den?
Generellt sätt lär man sig inte särskilt mycket om studieteknik i skolan, vilket är synd för det finns en massa bra forskning om inlärning. Jag har samlat knep som både spar tid och tränar upp minnet, och tagit hjälp av hjärnforskning. Det är en verktygslåda för de som pluggar och vill hitta en smartare väg för att lära sig. Texterna är kortfattade och varvas med roliga illustrationer och inspirerande formgivning. Huvudmålgrupp är högstadiet och framåt, men numera studerar man hela livet så det är relevant för många.

3. Vad är det bästa knepet för att kunskap ska fastna?
När du tar in information skapas strukturer av hjärnceller. Om du fokuserar ordentligt, och till exempel undviker multitasking eller störande miljöer, hjälper du hjärnan att koda minnet. Repetition gör sedan att de här minnesstrukturerna blir starkare. Ett tips är anteckna under en föreläsning, läsa igenom noteringarna direkt efter och sedan en gång till efter några dagar. Efter ytterligare någon vecka kollar du på dem igen, pratar med någon, ser en Youtube-film om ämnet. Sedan sitter kunskapen.

4. Så man kan träna sin hjärna för att få bättre minne?
Ja, eller rättare sagt: se till att lagra kunskap så att den fastnar. Och så det viktigaste för att hålla hjärnan i trim: blodtillförsel genom motion. Även näring är viktigt – undvik sockertoppar, och främja god sömn. Under sömnen byggs nämligen minnesstrukturerna. Tänk på hjärnan som en motor som du vill få bästa effekt av, eller en häst som ska må bra.

5. Vad är den största fördomen om hur minnet fungerar?
Att man tror att man minns saker, fast man faktiskt inte gör det. Det ser man ibland i olika vittnesmål i rättegångar. Minnet kan vara rätt opålitligt!

Varning – Fyra faror! 

Håll ögonen på de här sakerna, så minskar du stressen, prioriterar rätt och hjälper minnet att lagra kunskap.

Multitasking –
Fokusera på en sak istället för att göra en massa saker samtidigt!
Skjuta upp – Tackla verkligheten, gör det direkt! Ett knep är att börja med saker som du kan klara av på tre minuter. Det som kräver mer tid och tankeverksamhet – avsätter du tid för.
Tidsoptimism – lär dig hur lång tid det verkligen tar att göra saker. Var realistisk!
Händelsestyrd – Vi är ständigt översköljda med intryck, mail och uppdateringar i sociala medier, och det är lätt hänt att snabba bollar tar över din arbetsdag. Skriv en punktlista varje dag om vad du ska prioritera nästa dag. Då är det du som styr verkligheten, inte tvärtom.