love hope

5 snabba med Jonatan Alfvén

FÖRÄNDRING. Jonatan Alfvén var 19 år när han reste till Nepal första gången tillsammans med sin familj. Efter att själva ha upplevt den bistra verkligheten med en utbredd barnprostitution startade familjen hjälporganisationen Love and Hope. På plats i Asien räddar de utsatta barn från ett liv i slaveri. På hemmaplan driver han förändring genom sin blogg där han lyfter kvinnor och barns utsatthet, och rätten till att kunna vistas tryggt på gatorna och nätet.

Vem: Jonatan Alfvén, 23 år.
Gör: Driver hjälporganisationen Love and Hope, som kämpar mot barnsexslaveri i Asien.
Aktuell med: Bygger ett barnhem för utsatta pojkar i Indien.

1. Hur började ditt engagemang för kvinnofrågan?
När jag var 19 år gjorde jag en resa till Nepal och mötte flickor som varit fast i sexslaveriet. Det krossade mig fullständigt. När jag kom hem lovade jag mig själv att göra precis allt för världens utsatta kvinnor och barn. Mitt liv har förändrats helt – jag har gått från att leva för mig själv till att leva för andra. Men jag tror att livet handlar om det: att göra något för att hjälpa och lyfta någon annan.

2. Varför är sexslaveri ett så stort problem?
Anledningen är att världen är upp och ner! Problemet är att det finns så många kunder som vill köpa unga flickor. Men Love and Hope har också börjat jobba för att rädda pojkar. Just nu håller jag och mina medarbetare på att starta ett helt nytt pojkhem här i Indien, för pojkar som är födda på bordeller.

3. Vad är det som driver dig att fortsätta trots alla utmaningar du möter?
Ibland kan jag försvinna flera dagar från världen bara för att samla mig. Min vardagsglädje har stundtals försvunnit MEN att få se en kvinna eller ett barn resa sig och bli fri gör det värt allt. Att se henne orka förlåta de som gjort henne illa och till slut lägga allt fruktansvärt hon fått uppleva bakom sig – det är så stort. Det är min drivkraft och den är så mycket starkare än all världens mörker.

4. Behöver vi prata mer värderingar med våra barn för att få till ett större engagemang för de här frågorna?
Jag tror människor i allmänhet – och särskilt familjer med barn – behöver sätta sig ner och lyfta frågan om kvinnor och barns värde och rättigheter. Prata mer runt middagsbordet om vikten att ha en sund kvinnosyn och hur det faktiskt kan påverka oss och hela vårt samhälle! Skulle vi individer ta frågan på allvar, göra våra barn och vänner medvetna om vad som sker och lyfta de orättvisor som finns så är jag helt övertygad om att vi skulle kunna få se en stor förändring.

5. Du har även engagerat dig hemma i Sverige, och bland annat sagt att kvinnor måste få känna sig trygga både i vardagen och på nätet. Varför har vi ens de här problemen?
Jag tror att samhällets syn på kvinnor och barn är det största globala problemet. Att så fort det är något fel på världen så är det alltid kvinnor och barn som får betala priset. Den orättvisan är det absolut största problemet som vi måste bekämpa tillsammans.

Taggar: |