5 snabba med journalisten Lena Sundström

GURU. I år firar Yttrandefriheten 250 år och i början av december börjar SVT sända en serie av journalisten Lena Sundström om ämnet. För Sapir berättar hon om svårigheten att låta andra säga vad de vill, även när man inte håller med, och vem hon skulle vara utan rätten att tala fritt.

Vem: Lena Sundström
Gör: Journalist
Aktuell: Serien Håll käften – eller dö som har premiär den 1 december 21.00
Mer info: svt.se

1. Varför en serie om yttrandefrihet?
Svensk tryck- och yttrandefrihet firar 250 år i år. Och det är ju sådant som låter fantastiskt, men frågan är hur mycket vi egentligen står upp för Yttrandefriheten? Både som individer och som land. Jag ville prata med människor som har offrat saker för rätten att tala, men också med människor som försvarar inskränkningar i Yttrandefriheten som sker i olika länder.

2. Kan man begränsa yttrandefriheten och samtidigt värna den?
Det är det vi försöker undersöka i serien. Skall allt kunna sägas? Kan man missbruka Yttrandefriheten? Om inte allt kan sägas – vem skall i så fall bestämma var gränsen skall gå?

 3. Går det att förstå hur bra vi har det, utan att först behöva förlora det?
Det är nog ofta så det är, man förstår inte hur viktiga vissa rättigheter är förrän man håller på att gå miste om dem. Det är ju också den största lyxen av alla, att inte ens behöva tänka på att man har dem.

 4. I trailern för serien funderar du själv kring hur mycket man egentligen ska ha rätt att säga, i yttrandefrihetens namn. Har du kommit fram till något?
Det har varit en oerhört spännande och svår resa på det sättet. För jag har verkligen tvingats fundera kring just detta. Som när jag följer med en hatpredikande pastor runt om i Arizona när han sprider sitt hat mot homosexuella och kvinnor. Precis efter masskjutningen på en gaybar i Orlando dessutom.

5. Vem skulle du vara om du inte fick åtnjuta yttrandefrihet?
Det var någon som sade ”att vara människa är att kunna uttrycka sig”. Jag skulle inte vara mig själv. Frågan är om jag ens skulle känna mig som en människa.

Taggar: |