Lola Akinmade

5 snabba med Lola Akinmade Åkerström

RESA. Kan vi fortsätta resa på samma sätt som vi gör idag och samtidigt turista hållbart? Vi tog ett snack med reseproffset Lola Akinmade Åkerström på Slow Travel Stockholm.

Vem: Lola Akinmade Åkerström
Gör: Fotograf, reseskribent bland annat för Lonely Planet och National Geographic Traveler, redaktör för och grundare av NordicTB, ett nätverk för influencers inom resebranschen.
Antal besökta länder: Över 60. En av favoriterna är Skottland.
Aktuell med: Slow Travel Stockholm och jobbar på två bokprojekt. 

1. FN har utsett 2017 till ”Året för hållbar turism”. Är vi redo att resa på mer hållbara sätt?
Vi har börjat bli mer medvetna, och ställer fler frågor utifrån ett rättvisetänk. På så vis tror jag att vi också blir mer öppna för att sänka våra krav när det gäller nöjen och upplevelser. Resenärerna tänker ett steg längre,  och inte bara på snabb tillfredsställelse. Ett exempel är hur inställningen till djurparker och marina zoo håller på att förändras, fler har börjat ifrågasätta miljöer som inkräktar på djur- och naturliv.

2. Klimatsmart resande – går det att kombinera med vår drömsemester?
Om vi vill fortsätta att utforska olika kontinenter är vi fortfarande beroende av flygplan. Men vi kan bli bättre på att resa lokalt, till exempel tänka på hur vi tar oss mellan en punkt till en annan i vårt eget land. Det är inte värt att ta ett flygplan för en inrikesresa om ett tåg kan ta dig till samma plats med mindre utsläpp. Tänk till och ta tåget, är mitt tips! Välj också boende som aktivt jobbar med ekovänliga och hållbara lösningar.

3. En växande trend verkar vara att komma närmare naturen, varför är det så?
Vi lever i en värld som har teknologi som bränsle och där tempot är högt. Onödig press tynger ner oss och vi är rädda för att vi ska tappa kontakten med verkligheten och naturen. Då behöver vi trycka på återställningsknappen. Ett bra sätt att göra det på är att åka till tysta retreats, bo på bondgårdar eller avlägsna platser på landet. Där kan vi skaka av oss stressen och komma tillbaka till oss själva.

4. Du är en förespråkare för långsamt resande, Slow Travel. Varför är det viktigt?
Den vanligaste missuppfattningen om Slow Travel är just att många associerar begreppet med hur länge vi stannar på en plats. Men för mig handlar det om tempo, exempelvis hur vi förflyttar oss på en plats. Vi missar så mycket detaljer när vi jäktar under en resa. Ju fler pauser vi tar, desto bättre kommer vi bli på att respektera andra människor och olika kulturer.

5. Finns det några no-go-zoner när det gäller turistresemål? Ska vi exempelvis dissa resor till länder som har diktatur?
Eftersom de flesta har olika syn på moral och etik, är det svårt att dra upp riktlinjer för vad vi kan och inte bör göra. Personligen så tänker jag på ett resmål som en grupp människor i första hand – och inte på vilken regering landet har. Och människor borde inte bli straffade ekonomiskt eller avstängda från övriga världen för att de lever under en orättvis regim. Det är istället ännu mer viktigt att vi som besöker landet berättar deras historier och använder våra plattformar för att dela deras röster.

Taggar: | | | |