5 snabba med Peter på Yogobe

HÄLSA. Efter att ha smakat på baksidan av framgång, valde entreprenören Peter Munteanu att byta bana och satsa på hållbar hälsa, både privat och professionellt. Som grundare till Yogobe, ett av Nordens största onlineföretag inom yoga, träning och hälsa, vill han bidra till bättre folkhälsa.

Vem: Peter Munteanu
Gör: Vd och grundare till Yogobe, en digital plattform som ger vägledning och verktyg för yoga och hälsa genom online-träning.
Så varvar jag ner: Barfota med mig själv och mitt andetag ute i naturen. Det är min medicin!

1. Du är 35 år och har redan levt två liv, berätta om vad som fick dig att välja en annan väg.
Jag levde ett liv där jag ständigt strävade efter att vara den person jag trodde att andra ville att jag skulle vara. Jag jobbade extremt mycket, vi byggde upp ett onlinebaserat auktionsföretag, och gick från fyra till 46 medarbetare i tio olika länder på bara tre år. Min identitet, så långt jag kan minnas, har varit väldigt kopplad till mina prestationer. Till slut pushade jag mig själv så hårt att mina ben bokstavligen slutade att fungera. Det fick mig att vakna. Mentalt var jag tom, hade dålig självkänsla och brottades med otillräcklighet. Fram till att jag blev utmattad, så visste jag inte att det fanns något annat sätt att leva på. Det som fick mig att vilja leva annorlunda var en oerhörd respekt och inneboende kärlek till mig själv.

2. Du startade Yogobe efter att ha blivit utmattad. Vad är de långsiktiga vinsterna med att satsa på hälsa?
Hela samhället tjänar på investeringar i bättre välmående – oavsett om det är kommersiella eller ideella initiativ som ger stöd för sådant arbete. Som företag och individer har vi ett kollektivt ansvar för fysiskt, mentalt och socialt välmående. Företag och initiativ som underlättar, inspirerar och vägleder oss fyller en oerhört viktig roll i ett samhälle där psykisk ohälsa och stillasittande har en alarmerande inverkan på vår framtid. Yogobe återinvesterar för att vidareutvecklas, vårt mål är att kunna hjälpa ännu fler hitta just sina redskap för att må bra.

3. Vi blir allt mer medvetna om vår hälsa, samtidigt trissas kraven och tempot upp. Vad är knepet för att vara hållbar och i balans?
Kanske är det så att vi blir mer medvetna om vår hälsa som en effekt av de ökade kraven? Förmågan att hantera våra obalanser är det som gör oss hållbara. Att rusta oss själva med redskap och tekniker – som yoga och självkännedom, gör att vi håller över tid. Jag tror att en viktig nyckel är att inte sträva efter balans som ett slutmål. Vad är balans om inte en ständig strävan att minska våra fysiska, mentala, sociala eller själsliga obalanser i livets olika skeden? Närvaro, acceptans, ärlighet och förmågan att reglera mellan av och på, gör att vi kan hantera en allt mer hektisk samtid.

4. Är det möjligt att kombinera en satsning på en framgångsrik karriär med balans?

Absolut! Jag föreställer mig att den sanna karriärdrömmen definieras av att man vågar korsa något man är passionerad för med sitt syfte eller förmåga. När man är bra på något, älskar det man gör yrkesmässigt och arbetar långsiktigt så kommer man troligen tjäna pengar på det, men framgång består av så mycket mer anser jag. När jag följer min magkänsla så är jag lycklig. Lycka är framgång. På så vis är framgång ett mått av ens relativa balans i livet.

5. Hur ska vi förhålla oss till träning och återhämtning, för att inte det också blir en stressfaktor?
Vi lever i en allt mer stillasittande och hektisk värld. Regelbunden fysisk och mental träning agerar som en motvikt till det. Det är däremot viktigt att man vågar lyssna på sin kropp, ger den näring, vila och inte kör på så hårt att det blir på bekostnad av ens hälsa. Då försvinner ju syftet med träningen. Den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Mitt tips är att respektera din dagsform och inte pushar dig själv hårdare än du klarar av på lång sikt. Det gäller både träning och jobb!