5 snabba med psykologen Oskar Henrikson

GURU. Sticka ut eller passa in? Sapir frågade psykologen Oskar Henrikson om vad som driver oss när det kommer till viljan att få vara med kontra strävan efter att vara unik och speciell.

Vem: Oskar Henrikson
Gör: Leg. Psykolog, föreläsare samt VD och grundare av Habitud
Då stickar jag ut: I augusti hade jag badat utomhus varje dag i ett år. Det är det ju inte alla som har gjort
Då är jag mainstream: Samtidigt så badar ju de flesta. Så det är en kombination av att sticka ut och att vara mainstream …

1. I dagens samhälle pratar vi mycket om vikten av att sticka ut och hitta ”sin grej”. Vad är det som driver oss i det?
Jag tror evolutionsteori kan hjälpa oss här. För att föra våra gener vidare så är det viktigt att vi kan bidra med något till gruppen. Vi behöver en nisch, något unikt som gör att vi attraherar personer vilka vill ha barn med oss.

2. Samtidigt läggs det mycket fokus på att vi ska passa in, hur lirar det med behovet av att sticka ut?
Man kan tro att en evolution skulle driva fram en samling egoister som alla kör sitt race. Då glömmer man bort att människan ofta befunnit sig i en grupp som konkurrerat med en andra grupper. En samling med osjälviska individer kommer alltid att besegra en med själviska individer. Detta har skapat en evolution av att premiera lagspelare och samarbetande personer.

3. Finns det ett ”rätt” och ett ”fel” sätt att sticka ut?
Ett ”rätt” sätt att sticka ut balanserar vårt behov av att hitta vår nisch och att samtidigt passa in. Ett bra sätt kan då vara att bidra på ett unikt sätt till att gruppen ska må bra eller fungera mer effektivt, som att bjuda många människor på en spektakulär middag. Medan ett mer besvärligt sätt att sticka ut kan vara att sno mat från sina vänner.

4. Går det överhuvudtaget att vara unik, och är det önskvärt ur ett psykologiskt perspektiv?
Även om människor är väldigt lika varandra så finns det många variationer. Det är positivt för en stor grupp som behöver många olika förmågor. Vi behöver de oroliga som kan uppmärksamma oss på faror och de lugna som kan arbeta för långsiktiga lösningar. Som de som varnar för klimatförändringarna och de som forskar på det.

5. Hur tänker du själv kring balansen mellan att sticka ut och passa när det gäller ditt liv?
Haha, ja, jag försöker vara en exemplarisk gruppmedlem inom psykologkåren genom att läsa på ordentligt. Detta hoppas jag ger mig mandat att göra lite spexigare projekt inom psykologin. Som att driva vårt psykologiska gym habitud tillsammans med andra roliga psykologer.

 

 

Taggar: | | |