5 Snabba med rymddesignern Cecilia Hertz

KUNSKAP. Koncept och teknik som utvecklas för rymden ska fungera i helt slutna system. Inget kan överförbrukas och allt måste återanvändas. ”Genom att ta ner den kunskapen på jorden kan vi bidra till att förbättra vardagen för oerhört många människor”, menar rymddesignern Cecilia Hertz.

Namn: Cecilia Hertz
Gör:
VD och grundare av Umbilical Design
Du får veta att jorden går under om 24 timmar, vad gör du: Det är då jag tar mina ”space buddies” och drar.

1. Du har precis kommit hem från Rymdforum i Kiruna, vad gjorde du där?
Rymdforum är en samlingsplats för alla som är verksamma inom ”rymd-Sverige” – politiker, akademiker och näringsliv. Ett forum som bara växer för varje år, vilket är roligt.

2. Vad beror det på?
Marknaden har drivit på utvecklingen och gjort rymden mer tillgänglig.  Men att fler vill ta del av rymdforskning och rymdkunskap beror framför allt på att det finns mycket att lära för hur vi ska utveckla hållbara samhällen. Det väldigt fascinerande att vi fortfarande vet så lite. Ungefär fem procent av universum har vi en aning om, 35 procent en liten aning, och resten är helt outforskat. Tydligen gäller samma förhållande våra hav vilket jag också tycker är spännande. Det var nyfikenheten till det okända som gjorde att jag själv fastnade för den här världen. Det finns inga facit.

3. På vilket sätt kan rymdforskningen göra världen mer hållbar?
Koncept och teknik som utvecklas för rymden ska fungera i helt slutna system, där inget kan överförbrukas och allt måste återbrukas. Genom att ta ner den kunskapen på jorden kan vi bidra till att förbättra vardagen för oerhört många människor.

4. Kan du ge något exempel?
Den urbaninseringstrend vi ser gör att städer blir extremmiljöer, med förtätning, miljö-och luftföroreningar och vattenbrist. Något som helt enkelt måste åtgärdas för att vi ska få fungerade hållbara samhällen. Det handlar både om att uppmuntra till beteendeförändringar men också få oss att tänka helt om hur vi producerar saker. Jag frågade exempelvis Electrolux om de ville veta hur jag såg framtidens rymdtvättmaskin. När jag berättade att det var en liten påse med bakterier som gjorde kläderna rena på 24 timmar började det hända saker i deras huvud. Inget vatten och ingen tung betongklump som ska stabilisera centrifugeringen. Betongklumpen har blivit som en symbol för att vi har en tendens att innovera repetitivt istället för att tänka helt nytt. Med rymdteknologi kan vi få mängder av nya idéer bara vi är beredda att tänka om, vilket vi måste om vi ska lyckas göra världen långsiktigt hållbar.

5. Vad säger dina rymdkompisar – astronauterna – när de kommer ner på jorden?
Att vi bor på en liten, liten blå plupp utan gränser, som skyddas av en tunn, tunn hinna. Resten är svart. Det visar hur fragilt allting är. Alla politiker borde åka upp i rymden för att se hur små vi är. Då skulle de kanske se att det är läge att samarbeta istället. Internationella rymdstationen startade faktiskt som ett fredsprojekt. Det är det inte så många som vet det. På jorden kan det finnas knaggliga relationer mellan nationer, men i rymden jobbar vi på och samarbetar.

Visste du att…
”Umbilical” betyder navelsträng? I rymdsammanhang används termen för allt som förbinder saker med varandra, till exempel den livsviktiga länk som förbinder rymdfarkosten med en astronaut på rymdpromenad.

 

 

Taggar: |