5 snabba med smyckesdesigner Helena Skolling

GLITTER. Allt som glimmar är inte guld – i alla fall inte ekoguld. Att bära smycken med stolthet handlar om så mycket mer än design och material. Utan även om vår jord och ett gott samvete, från skapandet till bäraren, säger smyckesdesignern Helena Skolling.

Vem: Helena Skolling.
Gör: Smyckesdesigner, butik på Södermalm i Stockholm och helenaskolling.se.
Drömmer om: Kärlek på jorden.
Bär alltid: Mina armringar i återvunnet rosa guld.

1. Vad inspirerar dig i ditt skapande?
Jag hämtar mycket från naturen och även från de etniska kulturerna. Färger och former från den gigantiska kulturskatt från de urbefolkningar som finns runt om i världen. Jag älskar den stolthet hos bäraren som man kan se i dessa kulturer.

2. Du har sagt att i stället för själva smycket vill du framhäva personen som bär det. Vad menar du med det?
Smycken är mycket starka symboler, som ska framhäva din person och förstärka den. Inte ta över dig! Många gånger blir ett smycke mycket mer personligt än till exempel ett klädesplagg, speciellt om du går till en formgivare och får vara med och förmedla dina tankar och idéer vid designen. Prova det!

3. Hur tänker du när du väljer material till dina smycken?
Jag är konstnär i botten och väljer alltid material efter uttryck och färg. Metallernas färger står för varma eller kalla toner. Ädelstenarna är som färgen på penseln.

4. Hur kan smycken bidra till en bättre värld?
Vi kan alla återbruka det vi har. Gamla smycken går att använda igen eller göra om, om de är i bra material. Se till att vi använder återanvänt guld och silver eller ädelstenar som är certifierade av Fair Trade, etiska och spårbara. Om vi väljer dessa alternativ kan vi vara säkra på att alla fått rätt betalt för sitt arbete.

5. Vilka smyckestrender ser du komma 2017?
Jag tycker egentligen att trender är ganska ointressanta och skapar en kortsiktighet och överproduktion som inte är bra för vår planet. Det är bättre att tänka mer på vad man själv vill uttrycka och vad man gillar. Du har säkert en idé som är längre än till nästa kollektionssläpp. Mina smycken är inte trendanpassade och många modeller har jag gjort i 10 år! Men om jag skulle sia om trenden, så tror jag att det är personligt och färgstarkt, och att vara sig själv.

Taggar: | | | |