• Captain Planet

5 snabba med superhjälten Captain Planet

KLIMATHJÄLTE. Captain Planet är kanske inte en jättekändis i Sverige, men har haft ett enormt inflytande på flera generationer barn över stora delar av världen. Så vem är han egentligen? Sapir har pratat med hjälten själv, och hans stiftelses operativa chef Leesa Carter-Jones. Båda är i dagarna extra glada eftersom Captain Planets alter ego, Leonardo DiCaprio, kan komma att sätta serien i produktion igen. 

Vem: Captain Planet
Gör: Världens första eko-superhjälte
Aktuell: Serien kan komma att bli verklighet igen, efter att Leonardo DiCaprio nu köpt rättigheterna. DiCaprio, som ständigt är i ropet i miljösammanhang, har också nyligen släppt dokumentären Before the Flood. Han är också FN:s ”Messenger of Peace” med extra fokus på klimatförändringar. Dokumentären går att se gratis bland annat här, eftersom distributören National Geographic anser att den är så viktig att den ska vara tillgänglig för alla.
Mer info: captainplanetfoundation.org

1. Vem är du, Captain Planet?
Jag är världens första eko-hjälte. Jag var en idé som utvecklades av Ted Turner och Barbara Pyle under 1990. Först sändes min serie på lördagmornar i USA, men så småningom sändes jag ut i över 100 länder och på 26 språk. Jag har fått en hel generation av barn att samarbeta med sina vänner och skapa lösningar på miljö- och sociala frågor som påverkar deras samhällen.

2. Hur ser ditt uppdrag ut?
Jag hjälper barn och vuxna att förstå att ”makten är din” för att skapa lösningar, bli globala förändrare och att förstå att vi delar den här planeten och dess ändliga resurser med många andra varelser. Vi måste helt enkelt vara medvetna om effekterna av hur vi lever.

3. Du har också en stiftelese i ditt namn, berätta lite om den.
Uppdraget för Captain Planet Foundation (CPF) är att ge nästa generation av förändrare en aktiv förståelse och kärlek till naturen där de bor. I nära tjugofem år har CPF aktiverat generationer av miljökunniga medborgare i hela USA och i 25 andra länder – och stärkt dem i sitt arbete att skydda och bevara de naturliga systemen, på vilka allt liv är beroende.

4. Vad säger du om ryktet att Leonardi DiCaprio har köpt rättigheterna till din serie och kan komma att börja producera den igen?
Det skulle vara häftigt om det blev verklighet!

5. Han gör ju mycket nytta han också, skulle du säga att han är något av en riktig Captain Planet?
Absolut! Men sanningen är att alla är Captain Planet – alla har kapacitet att vara en superhjälte på jorden.

 

Taggar: | | |