aktiesparare

5 snabba med Tove Zander

NÄTVERK. Hennes egen portfölj är bara ett år gammal – nu tar Tove Zander över rodret på Unga Aktiesparare. Som nyutsedd vd vill hon jobba för en jämställd organisation och få fler unga att bli intresserade av ekonomi. – Aktier och sparande är kul, säger hon.

1. Varför behövs en aktieorganisation för unga?
För att ungdomar ska få möjlighet att lära sig om sparande och aktier från en oberoende organisation. Aktier och sparande är kul och behöver inte vara så komplicerat som många tror. I skolplanen idag ingår privatekonomi, men ämnet får väldigt lite plats på schemat.  Alla kan spara lite och vi vill finns där för att stötta och bjussa på aktiekompisar. Mitt eget ekonomiintresse kom tidigt, men det var först när jag hittade Unga Aktiesparare och en aktiekompis jag vågade ställa frågor till, som jag faktiskt kom igång och började spara i aktier. Min egen aktieportfölj är faktiskt inte mer än ett år gammal, och jag får själv en massa bra spartips genom vårt nätverk.

2. Varför är det viktigt att intressera sig för ekonomi tidigt i livet?
Att lära sig om privatekonomi och sparande redan som ung gör att du lägger en väldigt bra ekonomisk grund för din egen framtid, och det är något du alltid har nytta av. Vi kan inte längre förlita oss på det statliga pensionssystemet i framtiden, det kommer krävas eget ansvar. Unga Aktiesparare vill därför, tillsammans med Ung Privatekonomi, erbjuda kunskap till de som vill lära sig mer om ekonomi och sparande, och erbjuda ett nätverk där man kan dela med sig av tips. Idag har vi 13 000 medlemmar och alla är beredda på att svara på frågor från de som vill lära sig mer.

3. Hur kan aktiesparande bidra till en tryggare framtid?
Att ha ett eget hållbart sparande över tid gynnar dig i framtiden, för med ett eget kapital behöver du inte känna dig beroende av någon annan. Det ger en grym frihetskänsla.

4. Hur jobbar ni med nätverkande?
Varje år ordnar vi tre stora centrala event dit vi bjuder in personer från våra lokala avdelningsstyrelser, deltagarna får möjlighet att lära sig mer, men framför allt kan de träffa andra medlemmar och utbyta kunskaper emellan sig. Det är viktigt att få möjlighet att prata om aktier och sparande med jämnåriga.

5. Vad vill du tillföra som ny vd?
Att mitt team ska ha roligt på jobbet varje dag, och att det ska smitta av sig till våra lokalavdelningar över hela landet. Jag kommer också jobba för att vi ska bli en ännu mer jämställd organisation. Mångfald är jätteviktigt. Finansvärlden skapades för män, av män, men jag kommer inte nöja mig förrän organisationen har 40 procent tjejer bland sina medlemmar, idag ligger siffran på 29.