hållbart

5 snabba med alpinexperten Klaas van Hoek

HÅLLBAR TURISM. Om 30 år kan skidturismen i Alperna vara ett minne blott. Klaas van Hoek, en av initiativtagarna till organisationen Sustainable Mountain Tourism Alliance, vill få oss att turista hållbart och inse att det finns fler aktiviteter än skidåkning i bergen. 

Vem: Klaas van Hoek
Gör: Medgrundare till Sustainable Mountain Tourism Alliance.
Favoriter i bergen: Snöskovandring och mountainbike.
Tips på hållbara orter i Alperna: Les Gets i Frankrike, Verbier i Schweiz, och Kronplatz och Val Passiria i Italien.

1. Vad gör Sustainable Mountain Tourism Alliance?
Vi jobbar bland annat med att ta fram kriterier för hållbar turism. I dag finns det så många olika kriterier när det gäller hållbarhet. Det måste också finnas certifieringar, annars handlar hållbarhet enbart om greenwashing. Då är det bara pengarna som styr – inte det verkliga miljöengagemanget!

2. Varför är skidåkning en miljöbelastning?
Det är framför allt utförsåkningen som belastar miljön, eftersom den kräver en infrastruktur av skidliftar, hotell och biltransporter till och från anläggningarna. Dessutom måste man tillverka konstgjord snö i och med att temperaturen stiger. Konstgjord snö är både energikrävande och skadlig för vegetationen i backarna. Om vi fortsätter turista på det här miljöbelastande sättet kommer det inte längre att finnas någon snö i Alperna om 30 år.

3. Hur turistar vi hållbart i Alperna?
Först och främst kan du välja en hållbar transport och satsa på andra aktiviteter än utförsåkning. Res helst med tåg, det belastar miljön minst. Välj gärna en destination som står för småskalighet och där man främst använder sig av lokala produkter och tjänster.

4. Vad tycker du att vi ska göra istället för utförsåkning?
Om det finns tillräckligt med snö, kan man åka längdskidor eller upptäcka bergen genom snöskovandring. Vanliga vandringar och mountainbike passar bra om det är barmark. När det gäller turismen kan man tänka sig att den blir mer inriktad på lokal mat eller spa och hälsa än vad den är i dag.

5. Hur medvetna är vi idag om hållbar turism?
I Alperna finns det en del utvecklingsprojekt med fokus på att skapa hållbara anläggningar. Jag tycker även att man skulle kunna satsa på att engagera gästerna i miljön så att de väljer mindre belastande aktiviteter. Infrastrukturen är mer komplicerad att lösa på grund av de smala dalgångarna där många färdas med bil.

Taggar: | | | | |