Nätverka dig till drömjobbet

KARRIÄR. Bra kontakter kan vara nyckeln till ett framgångsrikt affärsliv. Se till att avsätta tid för ditt nätverk, underhåll det, och framför allt; se till att du har rätt personer i det.

Det gäller inte bara att ha ett nätverk, det är också viktigt hur det ser ut. Ett så kallat öppet nätverk innehåller personer från olika branscher med varierande bakgrunder, som ger dig olika typer av information och idéer. Ett stängt nätverk består istället av människor från liknande typer av företag, med bakgrunder som liknar din egen.

Båda typerna har sina fördelar: i ett stängt nätverk kan det vara lättare att bygga upp tillit och förtroende. Ett öppet nätverk kan å andra sidan bredda din världsbild och ge dig nya infallsvinklar.

Så lyckas du
Nätverkande handlar kort och gott om att lära känna människor som kan hjälpa dig att nå dina framtidsmål. Ta ett steg i taget, du behöver inte vara den mest utåtriktade människan i världen – men det kan vara bra att ha en struktur:

Prioritera. Avsätt tid för ditt nätverkande, boka gärna in personer som du känner att du får inspiration av och som du tror kan få idéer från dig. Nätverk ska fungera åt båda hållen!

Research. Du får bara en chans att göra ett gott första intryck, gör gärna lite förarbete och läs på om personen du ska träffa.

Bredda. Kliv ur din comfort zone och leta efter nya mötesplatser. Gå på seminarier eller ta en kurs i ett ämne du tycker är intressant. I sådana sammanhang är det lätt att hitta personer som är intresserade av områden du vill utveckla. Gå ut och ät lunch med personer du inte har så mycket kontakt med på din arbetsplats, på så vis breddar du ditt interna nätverk.

Var generös. Bli bättre på att berömma och rekommendera personer du tycker gör ett bra jobb. Bjussa gärna på något som du tror kan hjälpa någon annan. Nätverk betyder ge och ta.

Följ upp. Förvänta dig inte att du får ett resultat på en gång, nätverkande är ett långtidsprojekt. Håll kontakten med dina nätverkskompisar och följ upp alla intressanta trådar på en gång.

Taggar: | | |