• Sandra Lindqvist tröttnade på att inte förstå och bestämde sig för att ge sig in i aktievärlden och lära sig hur det fungerar.

  • aktier

    Sandra har ännu inte bestämt vad hon ska göra med den eventuella vinsten från aktierna, just nu handlar det mer om att påverka bolag att agera bättre och privatpersoner att våga köpa aktier.

Aktiesuccé för Framtidsfeministen – vinner på jämställda bolag

EKONOMI. Split, index, säljnota, aktieportfölj och emission. Måste man förstå alla ord för att kunna handla med aktier? Frågan ställdes av Sandra Lindqvist, på bloggen Framtidsfeministen, för lite mer än ett år sedan. Nu använder hon aktier för att ändra världsordningen.

All time high! Utropet på aktieforumet Shareville i juli får många grattis och hejarop. Det är Sandra Lindqvists jämställda aktieportfölj som lyckats klättra hela 19 procent sen starten (portföljen har stigit sedan dess, reds anm.), väl värt att fira eftersom det inte bara gav henne mer pengar utan också satte henne på kartan som en aktieägare.

– Det är inte lika vanligt att kvinnor äger aktier, så det känns fantastiskt att kanske vara en förebild som kan få fler att våga köpa, säger hon.

Hur gör män?
För ett och ett halvt år sedan var aktier däremot lika med förvirring för Sandra. Men efter ett event hos Nordnet, där hon träffade forskaren Barbara Stewart, bestämde hon sig för att det var dags att handla. Sluta fundera så mycket på vad alla svåra ord betyder och bara göra.

– Jag började säga ”vad skulle en kille gjort” till mig själv, och agerade efter det.

För det är nämligen många fler män än kvinnor som äger aktier, vilket Barbara Stewart hade påpekat. Precis som det är många fler män än kvinnor i bolagsstyrelser, på chef- och VD-poster och på andra högt uppsatta befattningar. Sandra började titta runt och insåg att hennes så jämställda Sverige inte var så jämställt som hon trott, och bestämde sig för att med aktier försöka förändra hela baletten. Sagt och gjort, hon läste stiftelsen Allbrights årliga rapport om jämställda bolag på börsen och köpte efter det sina första sju aktier.

– När jag började titta på det här insåg jag att jämställda bolag både gick bättre på börsen och var mer lönsamma. Bra, tänkte jag. Genom att köpa aktier i de här bolagen kan jag alltså tjäna mer pengar, men också göra så att fler kvinnor blir aktieägare och på så sätt sätta ännu mer press på bolagen att prioritera jämställdhetsarbetet.

Hon bestämde sig för att titta till portföljen en gång per år. Det skulle bli ett långsiktigt sparande som inte skulle påverkas av stora och plötsliga världshändelser. Hon skulle sitta lugnt i båten.

– Jag kollar ju varje dag för att det är så spännande, men jag varken köper eller säljer mer än en gång per år. Jag håller det enkelt, det får inte ta för mycket tid och jag vill att fler ska se att det faktiskt inte måste vara så svårt, säger hon.

Nytt mission
Intresset för aktier har alltså ökat drastiskt, och det som började som ett sätt att tjäna pengar och påverka stora bolag har lika mycket kommit att handla om att få fler kvinnor att göra som hon och bli aktieägare.

– Det finns så många fördomar om att handla med aktier, som att man måste pricka precis rätt när man ska köpa eller att det bara är för de redan rika. Men det är inte så, man brukar säga ”It’s about time in the market, not timing the market”. Det handlar bara om att våga börja helt enkelt, säger Sandra.

 

Sandras tre bästa nybörjartips!

  • Viktigast att komma igång med pengar man har råd att förlora. Prova en aktieindexfond med låga avgifter.
  • Köp en aktie direkt och från ett bolag som du förstår och tror på.
  • Tänk långsiktigt, börsen går upp och ner men om man tittar hur det sett ut de senaste 100 åren så har den gått upp.

 

Vem: Sandra Lindqvist

Gör: Managementkonsult, bloggare och aktieägare 

Vill: att fler kvinnor ska våga köpa aktier och jämställdhet ska bli självklart
Taggar: | |