• Avslappnat sommarhäng på Guldkaggen i Burgsviks hamn - med karibisk utomhusbar och after beach.

  • En kort resa långt bort. Foto: gotland.com Resa

    En kort resa långt bort. Foto: gotland.com

  • Cykla genom magisk natur längst den Gotländska kusten och hitta dina egna smultronställen. Foto: gotland.com Resa

    Cykla genom magisk natur längst den Gotländska kusten och hitta dina egna smultronställen. Foto: gotland.com

  • Gotlands skönaste uteservering One Love på Guldkaggen Resa

    Gotlands skönaste uteservering One Love på Guldkaggen

7 Gotländska avvikare

GUIDE. Sommarmetropolen Visby förbereder inför en vibrerande Almedalsvecka. Under juli står rosornas och ruinernas stad högt på agendan, då politiker och affärsfolk tar portföljerna till den stora sandön, tätt följda av Stockholmsveckan och Medeltidsveckan. Och med de stora invasionerna blir den lilla staden snabbt trång.
Vi tipsar om Gotlandspärlorna att söka fristad vid när du behöver en paus:

På gångavstånd:

Glassmagasinet – Europas största glassbar är visserligen inte folktom, men här går det snabbt att svalka nerverna på ekoyoghurt, gelato, sorbet, gräddglass, mjukglass och milkshakes – i 290 smaker, och till stor del egentillverkad. Lapa champagnesorbet och marsipanglass, våga dig på en sill- och gräslöksgelato, eller en Megavåffla på tio kulor.

LEVA Kungslador – En halvtimmes promenad utanför Visby hittar du en idyllisk oas med stenugnsbageri, KRAV-märkt restaurang och kafé på råvaror från gotländska gårdar, en gårdsbutik med närproducerade delikatesser och en trädgård med ekologiska köksträdgårdsodlingar.

Strandpromenaden – Packa en picknickkorg och traska norrut längst kusten, Visbys sorl avtar snabbt och du kan äta och bada ostört i solnedgången på de natursköna stränderna du passerar på vägen.

På utflyktsavstånd:

Hablingbo Crêperie och Variété – Fika på trädgårds-crêperiet som en gång var ett stall, och spana in Åsa Lindströms keramikverkstad i den forna koladan, där hon säljer sina keramikmuggar med screentryckta bilder och gulddekor.

Guldkaggen – Skönt hipsterhäng som drivs av fyra kompisfamiljer i ett 400-årigt hamnmagasin i Burgsviks hamn. Här finns glassbar, potatisrestaurang, karibisk utomhusbar och after beach.

Syssne – Lämpar sig ypperligt för en dagsutflykt; luncha på nyrökta flundror bland fiskebodarna och fortsätt sedan ner till ljuuuvliga Ljugarn där du hittar Gotlands vackrast belägna beachvolleyplan, raukfältet Folhammar och Kulturudden.

Cykla 
Varva ön via Gotlandsleden, som slingrar sig längst 50 mil naturskön kustlinje utmärkt med blå skyltar – eller nöj dig med valfri delsträcka i Visbys utkant. Cykelrutter och kartor finns i Visby map app.

Förra året tipsade vi om härliga Fåröfavoriter, det hittar du här.

PS! Glöm inte att ta hand om ön när du är här, hälsar Björn!