• skägg

    För dig med ordentlig hårväxt och inga planer på att skövla, kan en liten skägghyvel rädda manen från yvigt friss och ovårdad finish.

  • skägg

Raka vägen till vårdat skägg

GROOMING. Svunna är dagarna när en orange plasthyvel och en löddrig tvål var allt som stod på badrumshyllan. Skäggtrenden fortsätter stadigt att växa, liksom marknaden för manlig hudvård och grooming.

Stubben har tackat för sig och nu vill vi ha en kraftig hårman längst käkarna, eller ingenting alls. Med renrakad haka följer ett visst underhåll, men även ett ståtligt statusskägg kräver sin insats för att inte falla i vildvuxen glömska. Behöver du hjälp på traven? Här är fyra enkla steg till att bemästra skäggvård:

Steg 1: Rengör
Precis som håret på huvudet mår håret på hakan bra av att tvättas regelbundet. En skäggtvätt är återfuktande (men om barret i fråga är traumatiserande torrt kan även ett balsam behöva komma till undsättning).
Produkttips: L:A Bruket Nr. 154 Skäggtvätt Lagerblad – en mild och ekologisk rengöring med eterisk olja från lagerblad. Ger håret näring, lugnar huden och har bakteriehämmande effekt.

Steg 2: Löddra lurvet
Bra rakprodukter mjukar upp och förbereder hårsäcken för rakning, minskar irritation och skärsår, och gör att hyveln glider närmre och lättare runt käkarna.
Produkttips: Grown Alchemist Shaving Gel för känslig hud; innehåller antiinflammatoriska egenskaper som lindrar och lugnar huden. För rikligt med lödder och återfuktning, testa Rituals Samurai Shave. Båda ekologiska.

Steg 3: Hyvla
För dig med ordentlig skäggväxt och inga planer på att skövla, kan en liten rakhyvel fortfarande rädda manen från yvigt friss och ovårdad finish. Satsa på ett precionsverktyg till delar som annars är svåra att komma åt. Trimma kanterna, mustaschen och polisongerna.
Produkttips: Merkur skägg- och mustaschhyvel är ett precionsverktyg med dubbla rakblad, utformat för att klara finputsen och de finare detaljerna.

Steg 4: Ge kärlek
Efter rakning är huden ofta känslig, och möts företrädesvis av ett rakvatten som lugnar, kyler och motverkar rodnader. Avsluta med en skäggolja för att motverka att huden blir torr och flagig. För dig med längre hår kvar finns fina skäggborstar att forma frisyren med.
Produkttips: Weleda After Shave Balm, milt, mjukgörande och svalkande rakvatten med aloe vera och kamomill. Face Oil – Repair & After Shave, en återfuktande ansiktsolja med frisk citrusdoft som lindrar huden efter rakning. Redecker Skäggborste i päronträ och svinsborst som för ut hårets naturliga oljor i längderna så att skägget får fin lyster.

Taggar: | |