• Prata mer om näthat och kränkningar i skolan uppmanar Linnéa. näthat

    "Prata mer om näthat och kränkningar i skolan", uppmanar Linnéa.

  • Alla tjejer borde kunna gå på stan utan att känna sig hotade. näthat

    "Alla tjejer borde kunna gå på stan utan att känna sig hotade", tycker Linnéa.

  • Att stå upp mot det som är fel, även om man är rädd, är att vara modig på riktig tycker Linnéa. näthat

    "Att stå upp mot det som är fel, även om man är rädd, är att vara modig på riktigt", menar Linnéa.

  • "Våga säga ifrån om du hör eller ser någon som blir kränkt, säger Linnéa Claeson".

Linnéa Claeson: Civilkurage är det finaste jag vet

NÄTHAT. Hon kämpar mot sexuella trakasserier med humorn som vapen, och tycker det är varje medmänniskas förbannade plikt att säga ifrån när någon säger kränkande saker. Civilkurage är det finaste som finns, menar handbollsprofilen Linnéa Claeson.

Vem: Linnéa Claeson, 25 år.
Gör: Elithandsbollsspelare i Skuru IK och juridikstudent. Driver uppmärksammade instagramkontot Assholes online och är medgrundare till föreningen Refugee Relief, som jobbar för att förbättra vardagen för människor på flykt.
Aktuell med: Omtanke Stockholm tillsammans med kompisen Elin Westher, ett projekt för att hjälpa hemlösa.

– Första gången jag fick ett meddelande med sexuella inviter var jag bara runt tio år, säger Linnéa Claeson. Och jag var verkligen inget undantag, alla mina kompisar har fått ta emot sexuella trakasserier via nätet. Det här är vardag för många unga idag.

Sedan dess har det fortsatt och när Linnéa började spela i elitseriehandbollslaget Skuru IK eskalerade påhoppen.

– Det kommer något varje dag. Men det blir en topp varje gång vi spelat en TV-match eller synts i media. Det är allt från förolämpningar, till intima bilder man inte vill ha och frågor om jag vill ligga.

En dag för drygt två år sedan fick Linnéa nog. Varför skulle hon sitta tyst och bara tugga i sig kränkande meddelanden, varenda dag? Hon bestämde sig för att använda vapnet mot förövarna, och skrev ett dräpande svar till en av avsändarna. Och lade upp konversationen på sitt Instagram-konto.

Ta tillbaka makten
Sedan den dagen har Linnéa fortsatt att lägga upp skärmdumpar på sitt Instagram-konto, Assholes Online. Hon driver med killarnas förslag på mötesplatser för en dejt (och föreslår rättsalen), om metoden hon ska bli dödad på (frågar killen om det inte blir svårt att göra sig av med liket där?), ger förslag på platser hon föredrar att vara i ”hellre än i ett rum med dig” (i ett bollhav av sjöborrar), undrar vad killens mamma kommer säga när hon vidarebefordrar hans meddelande och rättar vänligt men bestämt avsändarens felstavningar.

Ofta möts Linnéas skämtsamma ton med aggressivitet och hot. Som killen som avslutade sin förfrågan om en het dejt med signaturen Suggardaddy och inte klarade av när Linnéa påpekade att Sugardaddy faktiskt stavas med ett G. Hon gick snabbt från att bli adresserad som ”en snygg tjej” till slyna.

– Humorn och sarkasmen är mitt sätt att slå tillbaka och ta makten över situationen. För jag är ett offer, även om jag står upp mot trakasserierna.

dump

Linnéa har inte bara bestämt sig för att kriga för sin rätt till att vara den hon är. Det är också för de yngre tjejerna, som är i den ålder hon själv var när hon fick sitt första sexuella meddelande på Facebook, som hon fortsätter kämpa. Även fast hon ibland är rädd.

– Många säger att jag är modig och stark. Men för mig handlar mod om att våga, trots att du är rädd. Civilkurage är det finaste jag vet.

Skifta fokus
Men det finns ingen enkel mall för hur man ska bemöta hot och sexuella trakasserier säger hon.

– Alla måste själv välja hur de vill göra, oavsett om det handlar om att polisanmäla, ignorera eller stå upp mot hot på sociala medier. Det viktigaste är att ingen tjej ska behöva känna skam. Det är hela grundtanken med Assholes Online.

Linnéa har fått mycket uppmärksamhet och hejarop för att hon står upp mot nätkränkningar. Inte bara från kvinnor utan även från män som tycker att hon är en viktig förebild som fått dem att få upp ögonen för den sexism många kvinnor får utstå. Men hon får också ta emot en hel del ”slutshaming”, med andra ord hot och förebråelser för sitt agerande – med innebörden att hon har sig själv att skylla, eftersom hon sticker ut hakan. Och det kommer inte bara från killar, det finns även tjejer som tycker att Linnéa borde tänka på konsekvenserna.

– Det finns en massa normer och föreställningar om vad vi kvinnor får och inte bör göra. Men jag tänker inte ändra på mig bara för att någon vill förminska mig!

Linnéa menar att det aldrig är offret som ska ta på sig skulden, det är alltid förövaren som har ansvar för sina handlingar. Och varför ska tjejer få tips och råd för hur de ska göra och bete sig för att inte råka illa ut? Hon tycker att vi borde vända på steken – varför inte försöka hjälpa förövarna att inte våldta istället?  I ett klipp på Facebook delar hon med sig av avstyrande tips till män som funderar på att genomföra en våldtäkt.

Idag har Assholes Online över 170 000 följare, och Linnéa är en frontfigur för kampen mot näthat och sexuella trakasserier. Hon föreläser bland annat om frågorna på skolor, organisationer och företag. Den 8 mars var hon inbjuden till ett seminarium på Rosenbad för att diskutera regeringens strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, bland annat med jämställdhetsminister Åsa Regnér. Nyckeln till förändring är att ändra ett invant beteende menar hon. Hela samhället måste bli bättre på att säga ifrån när det gäller kränkningar, vare sig det handlar om rasism, sexism eller annat. Det handlar om att jobba på att få bra medborgare.

–Vi borde satsa mer på de här frågorna i skolan. Få in sex, alkohol, civilkurage och slutshaming på schemat – det skulle hela vårt samhälle vinna på.

Taggar: | | |