• julbord

  Gänget på Mother levererar julbord med klass

 • julbord

  Partyjul på Clarion Hotels Dirty Christmas

 • julbord

  På Restaurang Hjerta röker man det mesta

 • julbord

  Paul Svensson sätter grönsakerna i fokus

 • julbord

  Bli norrlänning för en kväll på Norrlands nation

 • julbord

  Julens bästa skaldjursfat finns på Johan P i Malmö.

8 annorlunda julbord

RESTAURANG. Från glad gris till ingen gris. Varför inte ducka traditionerna och ta ut svängarna när du väljer årets julfrossa?

Hermans: Helvego och exotiskt
För vegos som riskerar att drabbas av akut slaganfall av att bara vistas i samma rum som köttbullar och fårfiol så erbjuder Hermans ett helvegetariskt julbord med bland annat Janssons vegofrestelse, vintergryta, vegosenapssill, exotiska sallader, veganska ostar och vegoköttbullar. Pris 395 kr.
Stockholm: Hermans, Fjällgatan 23B. Tfn: 08-643 94 8

Mother: Veganvänligt med bläckfisk
På Melker Anderssons och Danyel Couets multihak i Stockholm återfinns alla klassiker från julbordet, men även med ett väl tilltaget utbud för vegetarianer, veganer, allergiker och mormoner (det där sista var ett skämt). Exempelvis grillad bläckfisk, saffransbulgur med rostad mandel och jordärtskocksfrittata. Pris: Från 595 kr.
Stockholm: Mother, Mäster Samuelsgatan 19. Tfn: 505 244 39.

Clarion Hotel: Dirty Christmas
Exakt vad som är smutsigt med julbordet på Clarion Stockholm framgår inte, men om du vill avnjuta din julmeny med lite tjo och tjim så har du hamnat helt rätt. Showen Dirty Christmas kommer att köras under tre tillfällen i december – den 2:a, 9:e och 16:e – och på scen står bland andra forna idolstjärnorna Amanda Winberg och Molly Pettersson Hammar. Pris: 845 kr.
Stockholm: Clarion Stockholm, Ringvägen 98, Tfn: 08-462 10 00.

Lilla Barkarby: Belgisk räkcocktail
Fly stan och besök en liten del av Belgien i förorten. På julmenyn serveras gruyéregratinerad räkcocktail, kalvfilé och bräserade endiver med mera. Det hela sköljs företrädelsevis ned med något av de smakrika och alkoholstarka trappistölen som finns i ölkällaren. Pris: Från 400 kr.
Stockholm: Lilla Barkarby Bar & Matsal, Jaktplan 13. Tfn: 08-760 35 11.

Restaurang Hjerta: Rökt med dopp
När stjärnkocken Malin Söderström rattar julbord så står naturligtvis röken i centrum – från de rökta snacksen till läckerheterna på dessertbordet. Menyn har genomgående stort fokus på det vegetariska utbudet. Men det bjuds även dopp i grytan,varm äppelmust, sill, strömming, småvarmt, lutfisk och mängder av godsaker. Pris: 531 kr.
Stockholm: Restaurang Hjerta, Slupskjulsvägen 28b. Tfn: 08-520 236 70.

Norrlands nation: Norrlandsren för skoterraggare
Vill du käka norrländskt krubb – men bor i Mellansverige? Inga problem, bli skoterraggare eller renskötare för en kväll med hjälp av Norrlands nation i Uppsala som bjuder på julbord med norrlandstema under hela december. Ren, sik och andra specialiteter från norr samsas med mer klassiska julbordsrätter. Pris: 555 kr.
Uppsala: Norrlands nation, Västra Ågatan 14. Tfn: 018-65 70 60.

Johan P: Skaldjursfrossa
Det sägs att Sveriges godaste Falafel finns på Möllevångstorget i Malmö, hur det är med det låter vi vara osagt. Men att en av landets bästa skaldjursfat finns hos Malmöbaserade Johan P är vi emellertid helt säkra på. Njut av fem sorters sill, gravad lax, ägg med löjrom, hummer, krabba och ostron. Pris: 455 kr.
Malmö: Johan P, Hjulhamnsgatan 5, 211 34 Malmö. Tfn: 040-97 18 18.

Fotografiska museet: Grönt i fokus
Paul Svensson vänder på (skink)steken och låter det gröna spela huvudrollen och köttet andrafiolen. Fotografiskas julbord har en 100 procentig hållbarhetsprofil med ekologiskt, närproducerat och stort vegetariskt utbud. Här hittar du delikatesser som varma växter med Berkshiregris och konserverat julpäron med jordärtskocksglass och ingefärskola. Dessutom en av Stockholms vackraste utsikter utanför de stora fönstrena. Pris: 880 kr.
Stockholm: Fotografiska museets restaurangStadsgårdshamnen 22, Tfn: 08-509 005 00.