• gamin for good

    Lost In Harmoni hjälper unga människor att tackla cancer.

  • gamin for good

    Med Elegy for a dead lär du dig att skriva fiktion.

  • gaming for good

    Svenska spelet Peppy pals som bland annat ska utveckla barns känslomässiga intelligens.

8 dataspel som gör dig lycklig, empatisk och heroisk

SPEL. I framtiden spelar vi oss lyckliga, friska och effektiva. Games for good är intelligenta, psykoterapeutiska och pedagogiska dataspel, och en av våra snabbast växande tekniktrender. Dataspel och gamers är ofta hårt kritiserade, men de kan också lära oss att samarbeta och driva bättre företag, lösa miljökrisen – och hjälpa oss tackla sjukdomar, smärta och depressioner.

Just nu utvecklas medicinsk simulering på Karolinskas centrum för avancerad simulering, CAMST, som låter studenter och sjukvårdspersonal träna på bland annat kärlkirurgi innan de möter riktiga patienter. Umeåbaserade Zordix utvecklar virtuella industrimiljöer för att öka säkerheten i gruvor, och i grundskolan bygger elever hållbara städer med solpaneler och magnettåg i Minecraft – som tävlar i Future City.

Sapirs bästa gaming-tips:

1. Elegy for a Dead World – Ett spel som tränar dig att skriva fiktion. Res till avlägsna planeter och skapa berättelser om människorna som en gång bodde där.

2. Superbetter – Hotshot Jane McGonigals feel good-spel boostar lycka och hjälper människor att tackla depression, kronisk smärta och ångest via olika utmaningar.

3. Lost in Harmony – Hjälper unga människor att tackla cancer, och som bonus: original-soundtrack från Wyclef Jean.

4. Peppy Pals – Svenskt mobilspel som ska utveckla barns empati och känslomässiga intelligens, samt förebygga mobbning.

5. FutureCoast –Storytelling-spel som lär dig lösa framtida miljöhot och klimatförändringar. Du lyssnar på meddelanden från framtiden, till exempel från ”Water for cleanup Crew”, ”Climate fugitives” eller ”Floating houses in Alaska”.

6. Project: Evo – Hjälper människor med ADHD, autism och depression. Om spelet godkänns av FDA blir det världens första psykoterapeutiska spel, och får samma status som traditionella läkemedel.

7. Foldit – Lägg pussel för forskning. Här hjälper över 100 000 gamers forskarna genom att pussla ihop olika aminosyror i en tredimensionell miljö, för att på så sätt kunna förutsäga formen på ett protein.

8. PeaceMaker – Inspirerad av Israel-Palestinakonflikten. Du agerar som både Israels premiärminister och Palestinas president för att skapa fred i regionen.

Tips
Engagement economy: Speldesignern Jane McGonigal forskar i olika neurologiska mönster som utvecklas i hjärnan på spelare, bland annat en ökad motivation, och hur vi kan applicera dessa färdigheter i arbetslivet. Se hennes hyllade TED-talk Gaming can make a better world.

Taggar: | | | |