• I Sverige har vi mycket skog men i andra delar av världen finns det flera trädarter som är utrotningshotade. skog

  I Sverige har vi mycket skog men i andra delar av världen finns det flera trädarter som är utrotningshotade. Foto Michal Grosicki.

 • Regnskogarna skövlas bland annat för att komma åt palmolja. skog

  Regnskogarna skövlas bland annat för att komma åt palmolja. På bilden en regnskog i Guyana. Foto Staffan Widstrand/WWF.

 • Även djurlivet påverkas av skövlingarna av regnskogen. skog

  Även djurlivet påverkas av skövlingarna av regnskogen. Foto: Staffan Widstrand/WWF.

Upp till trädkamp!

SKOG. En resa genom norra Sverige kan bli smått långrandig av alla rakryggade tallar som ser ut att ha stått där sedan urminnes tider – vilket många faktiskt har. Men träden är självklart en stor tillgång. Skogsindustrierna talar nu om att omställningen till ett fossilfritt samhälle öppnar dörren för ”Sveriges guld” – vårt virke.

Vi har gott om trä i Sverige, men det ser tyvärr inte likadant ut överallt på vår planet. Regnskogarna i Sydamerika och Asien skövlas i en skrämmande takt. En kraftigt ökad efterfrågan på bland annat sojabönor och palmolja bidrar till att träd fälls i en allt snabbare tempo. Man allt är inte kolsvart. Restaureringen av regnskogar ökar och i den utvecklingen har det öppnats nya möjligheter till att stoppa skövlingen.

Det finns flera sätt att bidra till kampen för att rädda träd. Här är fyra tips för dig som vill engagera dig:

 1. Adoptera ett träd – Den indiska grenen i Världsnaturfonden har startat kampanjen Adopt A Tree Campaign Syftet är att återplantera hotade trädarter i olika områden i Indien genom att låta människor adoptera ett valfritt träd. Välj ett favoritträd och bli stolt trädförälder!
 1. Trädutmaning – Med Appen Forest kan du plantera ett virtuellt träd som lever och växer så länge du inte rör telefonen. Men skulle du inte kunna låta bli att röra mobilen under 30 min gått så dör trädet… Klarar du att få ditt digitala träd att överleva så omvandlas det till ett riktigt träd via Forests partnerskap med WeForest.
 1. Trädens dagArbor Trees är ett årligt event som vlll skapa möjligheter för barn att lära sig om trädens betydelse för naturen och för människors hälsa. Syftet med evenemanget är också att sprida information om hur vår miljö kommer se ut i framtiden om vi inte engagerar oss.
 1. Plantera mera – När Felix Finkbeiner startade projektet Plant For The Planet var han bara 9 år. Han har sedan dess talat om klimatförändringar i FN och fått sitt projekt att växa till en global rörelse. Målet är att plantera 1000 miljarder träd före år 2020! Felix är idag nitton år och drygt 14 miljarder träd är planterade hittills. Vill du hjälpa till att nå målet, kan du bli medlem i organisationen och donera en summa varje månad.
Taggar: | | |