• Snart kan Chicago-borna cykla på en flytande cykelbana. havsbygge

  Snart kan Chicago-borna cykla på en flytande cykelbana. Foto: SecondShore.

 • Ett gym som flyter på floden Seine gör träningen till en reseupplevelse. havsbygge

  Ett gym som flyter på floden Seine gör träningen till en reseupplevelse. Foto: Carlotti

Urbana metropoler bygger på vatten

HAVSBYGGE. Jordens samlade landyta är inte mer än 30 procent av den totala jordytan och att det blir allt trängre i städerna råder det idag ingen tvekan om. Så varför inte använda den fantastiska miljö som stadsvattnet innebär och bokstavligen flyta omkring på stan?

Allt fler arkitektur- och designstudios tittar på hur man kan utnyttja vatten som en yta att bygga på. Här är tre spännande och nytänkande projekt:

 1. Bo på vattenytan – i Amsterdam
  Den danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels (BIG) har tillsammans med det holländska arkitektkontoret Barcode Architects lanserat ett koncept som kallas för Sluishuis. Projektet är ett lägenhetskomplex som inrymmer 380 energisnåla lägenheter, samt blomstrande terrasser och flytande trädgårdar. Sluishuis-projektet har bland annat visats upp på Architectuurcentrum Amsterdam.
 1. Cykla på vatten – i Chicago
  Inom en snar framtid kan Chicagoborna få cykla på en helt flytande cykelbana. Enligt arkitektkontoret SecondShore ska man kunna cykla på en is- och snöfri inomhusbana året runt. Banan går längs kanalen och drivs med hjälp av solpaneler som håller banan varm och ljus.
 1. Perfekt träningsflyt – i Paris
  Ett gym som färdas nedför floden Seine i Paris kan göra träningen till en helt ny upplevelse.  Den italienska arkitektbyrån Carlotti står bakom idén och det flytande gymmet kommer omvandla kraften från de som tränar till energi som ger värme, ljus och bränsle. På så sätt ska Parisborna kunna ta sig ner för Seine året om, under tiden de tränar.