• ekonomi

”Hållbart sparande kostar inte mer”

SPARANDE. Fler och fler är intresserade av att investera sin pension eller långsiktiga sparande i hållbara fonder. Därför introducerar Sapir nu vår helt egna sparexpert Maja Englund, sparekonom och chef för SPP´s kundcenter, som varannan vecka kommer svara på dina frågor kring hållbart sparande och dela med sig av sina bästa pensionsknep. 

Vem: Maja Englund
Gör: Sparekonom och chef för SPPs kundcenter
Läser eller lyssnar på i sommar: Sommar i P1

1. Du är sparekonom på SPP. Vad är de tre viktigaste delarna i ditt jobb?
Att informera, engagera och motivera människor kring hållbart sparande och pension. Att visa att det varken behöver vara svårt eller tidskrävande att skaffa sig koll på sin ekonomi och att spara medvetet. Det är kul att spara hållbart!

2. Nu ska du får en egen spalt på Sapir. Vad har du för förväntningar på det?
Jag ser fram emot att bidra med massa inspiration kring miljösmarta sätt att spara såväl som enkla pensionstips.

3. Vilka är de tre största utmaningarna för hållbart sparande?
Den första utmaningen är att slå hål på myten att hållbarhet kostar mer, för det stämmer inte. Avgiften i hållbara fonder är inte högre än i andra fonder. Den andra utmaningen handlar om tron att hållbara fonder ger lägre avkastning. Det är också fel och det finns nu flera studier som visar på att hållbara fonder ofta presterar bättre än jämförbara fonder. Slutligen; att det är svårt att välja, för det är det verkligen inte. Det har hänt massor på senare år för att hjälpa konsumenter med märkningar och information så nu är det betydligt lättare att både hitta och utvärdera hållbara sparalternativ och leverantörer.

4. Vilka är de svåraste frågorna från kunder/sparare att svara på?
Människor vill gärna ha enkla svar på komplexa frågor. Eftersom pension ofta upplevs som komplext tror jag enkelhet är vägen till att skapa engagemang. De svåraste frågorna är just när det inte finns ett enkelt svar, utan svaret beror på just den personens förutsättningar, till exempel ”vad får jag i pension”?

5. Bästa spartipset för att få semesterkassan att räcka?
Gör en budget för att ha koll på vad du har att röra dig med, byt och/eller låna boende och saker med och av andra, använd jämförelsesajter för att boka resor och boka tidigt eller i sista minuten för bästa pris.

Taggar: | | |