Göran Hoas, KRAV-odlare på Gotland

EKO-JORDGUBBAR. På Lilla Bjers Gård på Gotland odlar Göran och Marianne Hoas över tvåhundra olika sorters ekologiska grönsaker och bär. Här växer allt från saffran och sparris till kulturväxter som emmervete. Men inför midsommar är det fullt fokus på jordgubbarna.

Vem: Göran Hoas, KRAV-certifierad odlare på Lilla Bjers Gård. Driver också en KRAV-certifierade gårdsrestaurang, mitt i grönsakslandet på gården. Restaurangen har fått utmärkelsen “Årets Hållbara Gastronomi” tre år i rad av White Guide.
Så äter jag gärna mina jordgubbar: Solvarma direkt från plantan.1. Berätta, vad är det för skillnad på en KRAV-certifierad jordgubbsodling och en konventionell?
Vi som odlar ekologiskt använder inga konstgödsel, med andra ord ingen syntetiskt framställd näring, Istället använder vi organisk gödning, både stallgödsel och pelleterad gödning som innehåller en blandning av bland annat bagerirester, blodmjöl, hönsgödsel. Vi använder inte heller några kemiska bekämpningsmedel, varken mot insekter eller ogräs. Det blir självklart betydligt mer jobb när det kommer till att rensa ogräs. Men jag tror att effekten av bekämpningsmedel kan bli ungefär densamma som med viss medicin. Ju mer medicin man använder desto sämre immunförsvar får man i slutändan. En ekojordgubbe växer något saktare än en konventionellt odlad jordgubbe, men plantorna blir starkare och mår bättre. Och en lycklig planta ger i slutändan mer bär. Och klarar sig bättre mot sjukdomar!

2. Varför ska man välja KRAV-odlade jordgubbar?
Eftersom en KRAV-odlad jordgubbe inte har blivit besprutat med några kemiska medel så är de helt fria från tillsatta gifter. Bekämpningsmedlet försvinner ju tyvärr inte bara för att man sköljer bären. Många tror att ekologiska jordgubbar är jättedyra, men på Gotland skiljer det sig oftast bara någon tia mellan de ekologiska och de konventionellt odlade jordgubbarna.

3. Men hur skyddar man sig mot insekter och mögel, om man inte använder bekämpningsmedel?
Man använder biologiska metoder, dels för att bekämpa insekter men även för att undvika att det bildas mögel på jordgubbarna. För att det inte ska bli gråmögel på våra bär tillsätter vi en svamp på jordgubbarna. Svampen lever nämligen på mögel, och när den har ätit upp möglet så dör svampen. Det blir alltså ett kretslopp som fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel – som sköter sig självt.

4. Giftfritt låter bra – men smakar de ekologiska jordgubbarna bättre än konventionellt odlade gubbar?
Haha, subjektivt så måste jag säga ja! Sedan beror det också mycket på vilken jord man odlar på och vilken typ av jordgubbar man gillar. Precis som med vin har man börjat prata ”terroir”, med andra ord hur jordmånen påverkar smaken, även när det gäller bär. Om man som vi odlar på en väldigt lätt sandjord, nästan som en badstrandssand, får man en lätt smak på jordgubbarna. Odlar man i lerjord, blir smaken mera tung. Det har hänt mycket när det kommer till efterfrågan på olika sorters bär och potatis. Nu vill folk inte bara ha en liter jordgubbar, utan man frågar efter ”just den där jordgubbssorten”. Det är jätteroligt!

5. Till sist, den viktigaste frågan av alla – Blir det jordgubbar till midsommar?
Jajamänsan, i alla fall på Gotland!

Taggar: | | |