• Spetsa sommarfesten med muggar av kokosnötter. från Granit. midsommarbuffé

    Spetsa sommarfesten med muggar och skålar gjorda av kokosnötter. Från Granit.

  • Bland Sapir-favoriterna: Hemmagjord bål på fläder och jordgubbar.

  • Vi räds inte det gröna och blandar gubbarna i maten. midsommarbuffé

    Vi räds inte det gröna och blandar gubbarna i maten.

  • Den ljusaste tiden på året tack vare sommarsolståndet infaller två dagar före midsommar. midsommarbuffé

    Den ljusaste tiden på året tack vare sommarsolståndet infaller två dagar före midsommar.

  • Ekologisk päroncider, Kiviks. Årets sillsmak, Abba. Ekologisk färskpotatis, Svegro. Rundbröd, Wasa. midsommarbuffé

    Ekologisk päroncider, Kiviks. Årets sillsmak, Abba. Ekologisk färskpotatis, Svegro. Rundbröd, Wasa.

Midsommar med smak av granskott och gin

BUFFÉ. Nu nalkas årets ljusaste dag och sommarens största matkalas – Midsommar, alla smörgåsbords moder. Visserligen är det sällan här som det svenska köket briljerar med kulinariska innovationer, men de klassiska munvattnarna är många på menyn. Gubbröran, gräddfilen och gräslöken är ständiga succéer och tjusningen med färskpotatis är svår att förneka.

Där vi ändå förnyar oss är i valet av ekologiska råvaror. Allt fler vill uppdatera buffén med gröna godsaker, trots att det kan vara utmanande när ekogubbarna går för ockerpriser och vägen till en schysst fisk är svårnavigerad. Därtill rankas både potatis och jordgubbar bland Dirty Dozen som två av våra hårdast besprutade livsmedel. Men, vi ser också en matbransch i snabb förändring.

Redaktionen har finkammat marknaden på gastronomiska godbitar och nya smaker – Här är sex smarriga steg till en grönare midsommar:

  1. Ekologisk färskpotatis – Svegros nya potät är både svenskodlad, ekologisk och miljövänligt förpackad i behändig box. Landade i butik lagom till första juni.
  1. Surdeg Gourmet – Wasa släpper sitt rundbröd i limited edition-design av Lotta Kühlhorn, som har inspirerats av den svenska skogen. Bakas med vind- och vattenkraft.
  1. Herrgårdscider – Ekologisk päroncider i lågalkohol från Kiviks musteri.
  1. Granskott-sill – Abba fortsätter sin tradition med att släppa årets sillsmak och sommaren 2017 har firren fått smak av gin och granskott, med inslag av små citronbitar. All Abbas sill är MSC-märkt.
  1. Ekogubbar – Obesprutade jordgubbar blir mer och mer efterfrågade. För dig som vill gå på självplock har KRAV sammanställt en lista med svenska jordgubbsodlare som uppfyller kriterierna.

Psssst… Läs mer om hur KRAV-märkta jordgubbar odlas i veckans Guru-intervju.

  1. Yollibox Juicy Red Strawberry – Ekologisk frozen yoghurt med jordgubbssmak. En midsommarfavorit som är helt fri från konstgjorda sötningsmedel, aromer eller färgämnen.

Fem fräscha recepttips till midsommarbuffén:

Coleslaw på primörer
Kallrökt lax med melonsallad och lime
Grillad tomatsallad
Vegansk jordgubbscheesecake
Sparrispaj med dillmarinerade räkor
– Jordgubbs- & fläderbål

Taggar: | | |