• ekoturism

Guide till sommarens sportfiske

EKOTURISM. Har du inte spikat dina sommarplaner ännu?  Varför inte ta med familjen eller en vän för att uppleva sommarens fiskeäventyr i en fantastisk miljö samtidigt som du är med och bidrar till en turism som bidrar till att skydda djur och natur?

Sportfiske är inte bara en avkopplande och samtidigt spännande friluftsaktivitet – det är också ett bra sätt att lära känna vår natur. FishYourDream är ett gotländskt upplevelseföretag som erbjuder olika fiskeäventyr, med fokus på att lämna så lite avtryck som möjligt efter sig i naturen. Företaget jobbar dessutom aktivt för att skydda djurarter och havsmiljöer och  fått Grand Travel Awards ekoturismpris, bland annat för sitt mångåriga arbete med att skydda havsöringen och dess habitat på Gotland, sina solenergisatsningar i fjällbyn Tjuonajokk och sitt ungdomsprojekt FishYourDream Falcons, vars mål är att engagera barn och ungdomar i miljö- och fiskevård.

Här är tre fiskeäventyr för dig som drömmer om en semester med god fångst – och samtidigt vill lära dig mer om vår svenska natur:

Vada på gotländskt vatten – Upplev Gotland och den vilda havsöringen genom att vada ut på grunt vatten med fluga eller spinn, spinn innebär att du med hjälp av betets vikt kastar ut ett bete, och vevar hem det igen. Här erbjuds gästerna helhetsupplevelser med guidning, mat och boende med kustfiske. Och oroa dig inte om du är nybörjare, här får du hjälp med både fiskeutrustning och kastteknik. Utöver fisket kan du passa på att njuta av Gotlands fantastiska natur, Visbys medeltida gränder och utsökt mat.

Lappländskt flugfiske– Tjuonajokk är en av Sveriges mest kända fiskecamper, 120 km norr om polcirkeln vid en av de sista orörda älvarna, Kaitumälven. Här landar du med helikopter efter tur från Kiruna som är den närmaste trafikflygplatsen. Platsen har världens grövsta harrbestånd och fiskare från hela världen samlas för att fiska i forsarna och sjöarna bland öppna dalgångar och branta fjäll. Stugor med eller utan självhushåll, det finns även en restaurang på plats. Efter fisket kan du sätta dig i bastun och se ut genom panoramafönstret och samtala om dagens, förhoppningsvis, lyckade fiskeupplevelser.

Harr och röding till fjälls – Vid porten till Vindelfjällen med ett av Europas största skyddade naturområden inpå knuten hittar du Ammarnäs, en liten fjällby som du når med bil. Här finns den välkända storvuxna Ammarnäsöringen men även harr och röding är vanligt att få opp. Du äter, bor och får guidning på plats och har mängder av sjöar och strömmande vatten att fiska i. Ammarnäs restaurang erbjuder inte bara fisk på á la cartemenyn, här serveras så mycket som möjligt av råvarorna från närområdet som exempelvis älg, ren och röding som har direkt anknytning till Ammarnäs och Lappland.

För Naturens Bästa
FishYourDream är sedan flera år certifierade med Ekoturismföreningens kvalitetsmärkning Naturens Bästa. Allt arbete sker efter föreningens grundprinciper, bland annat att respektera resmålets begränsningar, minsta möjliga slitage på natur och kultur, gynna den lokala ekonomin, miljöanpassa verksamheten och aktivt aktivt till natur- och kulturskydd. Naturens bästa är den första nationella kvalitetsmärkningen av ekoturism på det norra halvklotet och systemet sjösattes under FN:s Internationella Ekoturismår 2002.
Bakom Naturens Bästa står Ekoturismföreningen som huvudman i samarbete med VisitSweden.


Taggar: | | |