• artificiell intelligens

    "Vi tror att teknik ska spara tid åt oss, men oftast blir det ju bara tvärtom".

”Jag ser framför mig hur alla blir robotägare”

ARTIFICIELL INTELLIGENS. The Matrix, Robocop, I Robot och Ex Machina. Filmerna om robotarna som är mer lika människor än plåthögar är ett ständigt återkommande tema på filmduken. Men kommer framtiden verkligen se ut som på film, och bör vi vara rädda? Radioprofilen och teknikfreaken Kjell Eriksson, är inte rädd. I alla fall inte för robotar.

”Man blir ju galen!”. Kjell Eriksson, teknikfreaken som just nu är aktuell med UR-programmet Kjellkritik i P1 och P4, tänker på situationer då han skulle önska att den AI han har i sin vardag fungerade lite bättre. Han tänker på Siri, Iphones ständige sekreterare, och den gången han skulle få iväg ett sms med hjälp av henne. Hon snappade nämligen upp information från radion och skickade iväg ett sms om bilbränder istället för Kjells tänkta sms om ankomsttiden.

– Du frågade om nackdelarna med AI? Det tror jag bland annat är att vi tror så mycket på att vi skapar intelligenta prylar, som i själva verket ofta är helt dumma i huvet. Man blir ju galen på det!

Diskussionen om huruvida vi ska vara oroliga för AI, och då kanske främst robotar, delar upp folk i två läger. De som tycker att robotar är en tillgång, och de som anser att en för välutvecklad robot faktiskt skulle kunna bli så farlig att den lär sig att utrota människan. Kjell Eriksson är minst sagt tveksam till oron.

– Folk tycks ha en bild av att de ska komma hem och inte kunna öppna dörren för robotdammsugaren har googlat och sett att lägenheten är jättevärdefull och nu vill ha sin del av kakan, säger han.

Robotskräck
Okej, men hur långt har vi kommit då? För att en robot verkligen ska kunna liknas vid en människa behöver den också kunna tolka och känna, inte bara härma och agera efter ett inlärt mönster. Martin Cooney är forskare vid Akademien för informationsteknologi vid Halmstads Högskola, och hans forskning med Roboten Baxter handlar om det här. Bland annat är Baxter involverad i ett konstprojekt där hen ska lära sig att tolka människors känslor och sedan måla ut dem med färg. Men vad ska vi med en målande robot till?

– Den skulle till exempel kunna hjälpa till att prata om frågor som är svåra för människor att prata om. Vara en brygga mellan vård och patient, säger Martin Cooney.

Men har vi inte människor till det? Jo kanske, och det är också den här frågan som brukar väcka störst farhågor hos folk; att robotarna ska ta våra jobb. I viss mån är det ju redan verklighet, så vad ska vi försörja oss på? Det här har Kjell Eriksson tänkt på.

– Jag ser framför mig hur vi alla blir robotägare och sen hyr ut robotarna till olika tjänster som behövs. Min robot kanske kommer köra tunnelbanan till exempel, säger Kjell.

Vi har en bit kvar innan gatorna är fulla av människoliknande robotar som gör oss arbetslösa, vill ha ihjäl oss och försöker sälja våra lägenheter. Men AI behöver inte vara så långt bort, eller vara så skrämmande, det finns redan här och vi använder det kanske utan att tänka på det. Som i telefonen till exempel. Möjligen är allt vi behöver en förändrad bild av vad vi vill att den ska göra för oss.

– Ja jag är inte orolig för att AI ska ta över världen. Kanske är jag däremot lite rädd för människans tro på att det är lösningen på allt, säger Kjell. I själva verket saknas det ju otroligt mycket innan AI ens är en liten del av vad vår hjärna är.

Men vad är egentligen AI?
Även om vi inte har robotar gåendes på gatorna så har vi AI runt omkring oss. I telefonen till exempel. Och skillnaden mellan ”vanlig” teknik och AI skulle lite enkelt kunna beskrivas som att AI ska fortsätta att lära sig hela livet, den är inte färdig när människan programmerat den.

Artificiell Intelligens enligt Wikipedia (förkortat):
”Intelligens som uppvisas av maskiner. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende. De flesta AI-forskare och AI-läroböcker definierar detta område som ”studiet och utformningen av intelligenta agenter”, där en intelligent agent är ett system som är medveten om sin omgivning och vidtar åtgärder som maximerar sina chanser att lyckas.”

 Mer robot!

Baxter, den målande roboten

Danica Kragics empatiska robotar

hitchBOT – den nyfikne roboten

Bo på robothotell i Japan

Redo för Roboboss?

Taggar: | | |