Sara Granér diktar debatt

BILDBEVIS. Sveriges älskade satirmästare, Sara Granér, har provat nya vägar och tillfälligt lämnat serievärlden för dikten. Satiren finns i viss mån kvar, men kan debatt föras utan att det finns en direkt motståndare? Med dikt och akvarell har Sara skapat pekboken för vuxna som behöver se nya sammanhang.

Namn: Sara Granér

Gör: Oord och bild, i olika kombinationer

Aktuell: Debuterar som diktare med boken Som en blixt från oklar himmel

På Gång: Håller på att göra bilder till en bok som Stina Oscarsson skriver om icke-våldsmetoder för att åstadkomma olika typer av politisk förändring.
Gör en barnbok med filmskaparen Henrik Möller och experimenterar med att tonsätta dikterna tillsammans med en kontrabasist

 

Fram till nu är det främst Saras färgstarka djur som människor känner igen, och den skarpa satiren som hör till. Men med nya boken Blixt från oklar himmel (jo, hon har även vunnit pris för sina oslagbara titlar), har hon trätt in i ett nytt skede. Så länge orden och bilden finns där, så finns Sara Granér där. Med sina dikter vill hon visa på sakernas samband, även på de mest oväntade platser. Alla debatter kan gå i stå, och debattörer kan känna att orden är slut. Det finns inget mer att säga. Så var det för Sara och hon började fundera på själva orden istället. Hur de kändes i munnen. Civilisation, ett ord hon använt tusen gånger. Fanns det verkligen något mer att krama ur det? Gick det att använda igen? Hur? Det rimmar på Champinjon, blev svaret. Så var den nya boken ett faktum.

– Jag sätter orden på samma nivå, bokstavligt talat. I vanliga livet är kanske en arbetsmarknadsåtgärd mer makt än en inre värld, men jag vill säga emot det och därför placerar jag de orden på samma nivå i boken, säger hon.

Osynlig motpart
Saras serier, som All I Want for Christmas är planekonomi och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera, är skarpa och tydliga. De vill debattera, höras och ta plats. Men hur blir det med debatten om motparten inte är synlig, eller ens tydlig? Sara är inte säker, men tror att hennes läsare kan uppskatta att ”debatten” är öppen och fri. Den är inte instängd mellan två parter.

– När du läser mina serier behöver du inte säga emot. Det finns ju inget färdigt svar utan alla kan tolka fritt, det leder till fria tankar. Det kan debatt vara dålig på annars, tycker jag.

Diktens Linné
Så vad handlar boken om? Vem borde läsa den? Kanske någon som är trött på ord, försöker Sara. Hon visar på sammanhang genom att rada upp tre olika ord eller kortare meningar som rimmar, och bildsätta varje ord med en akvarellmålning. Resultatet blir som bevisföring; saker vi tror inte hänger ihop gör i själva verket det. Och det blir också en påminnelse om andra sammanhang där vi kanske borde försöka se samband snarare än olikheter.

– Jag kände mig ett tag som Linné som fann genetiska samband mellan växter, fast jag hittade samband mellan ord. Jag fogade ihop saker som ingen visste hängde ihop. Nu har jag bevisat att de gör det, säger hon. Jag försöker sy ihop världen lite och visa att saker och ting hänger ihop. På en nivå är det bara trams, men på en nivå är det allvarligt menat.