• landsbygd

  Under, restaurangen med det dubbeltydiga namnet. Bild: Snöhetta.

 • landsbygd

  Restaurang Under sedd ovanifrån, längst ner i södra Norge. Bild: Snöhetta.

 • Landsbygd

  Under kommer även fungera som ett högkvarter för forskning, när restaurangen är stängd. Bild: Snöhetta.

 • Restaurang Under. Bild: Snöhetta.

 • Landsbygd

  Koks Chefskock Poul Andrias Ziska på tångjakt, och till höger en sjöborre med picklade persiljerot. Foto: Claes Bech Poulsen.

 • Landsbygd

  Utsikt från restaurang Koks. Foto: Claes Bech Poulsen.

 • Landsbygd

  Här ligger restaurang Koks, på den sydvästra isdan av huvudön, cirka en mil från huvudstaden Torshamn. Foto: Claes Bech Poulsen.

 • Landsbygd

  Musslor är vanligt förekommande hos Koks. Foto: Claes Bech Poulsen.

 • Landsbygd

  Magnus Nilsson letar ingredienser till middagen på Fäviken Magasinet. Foto: Erik Olsson.

 • Landsbygd

  En middag på Fäviken är en helhetsupplevelse. Sällskapet, lokalen och maten. Allt hänger ihop. Foto: Erik Olsson.

 • Landsbygd

  Magnus Nilsson. Foto: Erik Olsson.

 • Landsbygd

  Nordisk kokbok i svensk upplaga. Max Ström Förlag.

Därför drömmer vi om landet

SKOGSMAKT. Det är inte i huvudstäderna det händer. Eller i städer överhuvudtaget. Det är på landet, mellan tallar och insjöar, berg och härbren. Det är här vi letar efter samtidens kulturella äventyr, konstupplevelser och inte minst nya, spännande kök. För med skafferiet runt knuten har landsbygden fångat stjärnkockarnas intresse, och fått lyxrestaurangerna att slå upp dörrarna där naturen är närmaste granne. Sapir lyssnar till magen och drar ut mot nya horisonter, här är tre lantisar du inte vill missa.

Vi färdas långt för att få en upplevelse utöver det vanliga och är villiga att köa i en halv evighet för ett bord vi delar med främlingar, medan kocken levererar allt från nyplockad lav till nyskjuten älg. Foodies tänker du, men det är inte längre bara matnördarna som letar utanför stadstullarna. Det är du och jag, vi som inte bara vill äta gott utan också uppleva något nytt. Något exotiskt och annorlunda. Det tror i alla fal Poul Andrias Ziska, chefskock på restaurang Koks på Färöarna.

– Det krävs lite av en uppoffring för att komma hit och det är skönt att veta att du kanske inte är ensam, men nära på. Och vi behöver äventyret. Vi vill dit där ingen annan är. Det är helt enkelt för lätt att besöka restaurangen i stan, säger han.

Dragningskraft
Och även om Sveriges tre största städers befolkningar fortsätter att öka så beror den ökningen faktiskt främst på utrikes inflyttade och nyfödda. Inrikes födda flyttar i större grad från de stora städerna, mot landet, enligt SCB. Kanske håller staden på att förlora sin dragningskraft, det som alltid varit till dess fördel; upplevelserna och kulturen, maten och barerna. Om nu även detta går att finna på landsbygden kommer vi kanske inte i lika hög grad vara villiga att tränga ihop oss i myllret? Lägger vi dessutom till den positiva hälsoeffekt som skogen har på oss så står kanske städerna snart som tomma kulisser. Nåja, där är vi inte nu, men det finns helt kart anledning att i högre utsträckning höja ett finger och följa vinden mot skogen och bergen. För där väntar något alldeles underbart.

Under, Norge
Snart kan du få äta middag med fiskar som närmsta bordsgranne. Det är norska arkitektbyrån Snöhetta som ritat den spektakulära restaurangen längst ner på Norges sydspets, i byn Båly. Hur menyn kommer se ut är inte bestämt ännu, eftersom bygget inte står klart än på ett tag. Men restaurangen kommer bestå av tre våningar, med restaurangen längst ner i vattnet. Byggnaden ska locka till sig musslor för att öka reningen av havet, och när restaurangen är stängd är det tänkt att forskare ska kunna använda lokalerna för att studera livet under vattnet. Även om liknande restauranger går att hitta i Dubai och Maldiverna, blir Under den första i sitt slag i Europa.

Koks, Färöarna
Grönt, kargt och blåsigt. Färöarna är kända för sitt hårda klimat och vackra vyer. Men vad vet du om matkonsten? På Restaurang Koks tar man tillvara på traditionerna som öarna bär med sig, men utvecklar också nya sätt att tillreda de klassiska ingredienserna som torkad fisk och fermenterade grönsaker. Matlagningen hyllar de gröna kullarna och inget som inte gynnar dess existens går att finna i köket hos Koks. Koks skulle inte vara Koks om det inte låg på Färöarna, säger den avantgardistiske chefskocken Poul Andrias Ziska som tillsammans med sitt team 2017 tilldelades sin första stjärna i Guide Michelin Nordic Countries.

Fäviken Magasinet, Järpen
Magnus Nilsson plockar lav till frukost, syrar, saltar, torkar och saftar. Fäviken är ett eget kretslopp där förråden fylls på under årets varmare månader. Här jobbar engagerade kockar med urgamla traditioner och experimentella konstellationer. Magnus själv är superkändis och lockar foodiesar från hela världen, och efter att Netflixserien Chef’s Table ägnade ett avsnitt åt den unge svenske kocken är han internationellt känd även utanför de extrema kretsarna. Vill du ha bord här gäller det att vara ute i god tid, i nuläget är restaurangen fullbokad hela vägen fram till juni 2018.  Fäviken Magasinet har två stjärnor i Guide Michelin.

Vill du läsa mer om nordisk matkonst? Magnus Nilssons matbibel över det nordiska köket; Nordisk Kokbok, har just kommit ut på svenska på Max Ström förlag. Här får du 700 recept som tillsammans berättar om en mattradition som ännu lever. Även om vi kanske trodde att den dött ut.

Taggar: | | | | |