• Läslampan som kvalificerar till varje bokslukares våta drömmar. Bokskulpturer

    Läslampan som kvalificerar till varje bokslukares våta drömmar.

  • Bokskulpturer som skiftar färg symboliserar bildningens flyktiga natur och bokens roll som kunskapsbärare i ett digitalt samhälle. Bokskulpturer

    Bokskulpturer som skiftar färg symboliserar bildningens flyktiga natur och bokens roll som kunskapsbärare i ett digitalt samhälle.

Hyllad hylla ger ljus åt litteraturen

DESIGN. Med självlysande bokskulpturer gjorde den koreanska konstnären Airan Kangs utställning Light Reading succé på NYC Design Fair 2016. Böckerna, inspirerade av hennes egna favorittitlar, lyser i starka neonfärger med hjälp av lågenergi-LED – en bokstavlig tillbakablinkning till det färgglada 80-talet.

Med ständigt skiftande färg och text agerar hennes bokskulpturer som en symbol för bildningens rörliga och flyktiga natur, samt bokens evolution och roll som kunskapsbärare i det digitala samhället. Airan Kang är känd för sin förmåga att kunna personifiera och objektifiera våra föreställningar om kunskap och bildning, och simulerar bekanta miljöer som bibliotek, läsesalar och den lokala bokhandeln.

Utställningen är en visuell upplevelse och en konstintresserad bokslukares våta dröm. Skulpturerna går att bära, stapla och sätta i hyllan precis som en riktig bok – men vill du ta med en lysande läslampa hem får du skiljas från ungefär 6500 dollar.

Fler utställningar av Airan Kang:
– The Luminous Poem
– Luminous Words