• Svart

  Vi är som vilket annat kompisgäng som helst, fast det här är jobb. Trygghet är grunden, säger Robert Mood.

 • Svart

  Vi heter Svart för att den färgen var ledig hos bolagsverket, säger Robert Mood.

 • Svart

  Oscar Andersson visar den legendariska dörren som användes i barnprogrammet Mekatronik som sändes i SVT.

 • svart

  Oscar Andersson, Robert Mood och Magnus Liljedahl. Tre av hantverkarna i Svart.

 • svart

  Saknas en maskin så bygger de den själva. Här ett "engelskt hjul".

Allt gånger tio – nyckeln till framgång för Svart

HÅLLA IHOP. ”De inkvoterade killarna”. Det är Robert Moods egna beskrivning av sig själv och resten av gänget som var med och startade upp hantverkskollektivet Svart för snart 15 år sedan. De var alla den enda killen i sin årskurs på metallkonsthantverkslinjen på Konstfack i Stockholm, och bestämde sig för att hjälpa varandra att överleva på sitt hantverk. Idag har de växt till snart elva av Stockholms bästa hantverkare i sina respektive skrån, samlade under namnet Svart.

Hur kommer framtidens företag att se ut? Stora koncerner med filialer och tydliga affärsmodeller? Kanske. Eller så kommer de att se ut som Svart. Kollektivet som tillsammans besitter mer kunskap än många stora företag, men där alla är sin egen och ingen bestämmer över någon annan. För bakom Svart finns ingen självklar affärsmodell. Inga tydliga riktlinjer eller buntar av dokument som binder samman strukturen. Många skulle nog säga att de gör allt fel. De har ingen hemsida, ingen marknadsföring och ingen chef eller VD. Svart är en ekonomisk förening som under sitt tak hyser snart elva enskilda firmor som drivs av flygplansmakare, attributmakare, programmerare, ingenjörer och prototypmakare, för att nämna några. Tillsammans besitter de fantastiska kunskaper, erfarenheter och förmågor. Lägg där till en imponerande maskinpark.

– Det är ju en av de stora fördelarna med att jobba såhär. Varje enskild person behöver inte köpa in alla maskiner som den behöver i sitt arbete. Här delar vi på allt och vi känner av när det är läge att kliva in och bidra när det är dags för ett inköp, säger Robert Mood.

Inga rätt
Medlemmarna i Svart har under åren gjort mekanik till allt från NKs julskyltningar till barnprogram, reklam och nu senast det nya leksaksmuseet Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics på Skeppsholmen i Stockholm. Bakom framgångarna står gemenskap och förtroende. Alla är lika mycket värda och när du kommer in som ny har du några år på dig innan kollegorna börjar räkna med att du ska bidra till maskinparken. Men det funkar. Och det funkar bra.

– Vi hjälper varandra. När en får ett jobb drar den med sig andra, säger Robert. Vi syr ihop världar för vi pratar så många språk, vi har både den tekniska och konstnärliga kunskapen och blir som producenter. Vi har skapat ett yrke som inte finns, egentligen.

Hemligheten
De har heller aldrig höjt rösten åt varandra, berättar Robert. Inte en enda gång sedan starten 2003. De pratar, och när de tycker olika tar de ett extra snack. De är beroende av varandra och känner varandra väl. Det är som ett socialt kontrakt där alla är måna om att det ska fungera och att alla ska må bra. Så länge alla skriver under på det så kommer Svart att vara en framgångsrik modell. Dessutom kan de dela alla kostnader på tio, vilket gör att de till exempel har råd med lokaler som varje enskild person inte hade kunnat ha råd med på egen hand.  Men kanske att nästa steg är att ta in en agent som kan ha en paraplyöversikt, för den biten är det ingen som riktigt vill ta tag i, berättar Robert.

– Vi borde vara stenrika om man tittar till vad vi kan åstadkomma, men vi är inte tillräckligt intresserade av agentbiten, vi får jobb ändå. Om någon läser det här och känner sig manad får de höra av sig, säger Robert och skrattar. Sen vore det roligt om någon utifrån kunde analysera vad vi gör rätt. Varför är den här modellen så bra? Vi vet ju bara att den är självklar för oss. Och att vi har världens bästa jobb.

Var kan vi se sånt ni gjort?

 • Vårt eget barnprogram Mekatronik som gick på SVT.
 • Barnprogrammet Labyrint där några av oss på svart byggt alla robotar barnen tävlar emot.
 • Lurparken vid Telefonplan är ritad och byggd av medlemmar på svart.
 • I utställningen Norm Form som just nu pågår på ArkDes i Stockholm visas Androstolen, formgiven av Karin Ehrnberger och Cristine Sundbom, som är byggd hos oss på svart.