• Carl Olof Berg

  Jag har jobbat som koreograf i 20 år men behövde en omstart. Ett nytt forum, säger Carl Olof Berg.

 • Carl Olof Berg

 • Carl Olof Berg

 • Carl Olof Berg

  "Folk är inte så vana vid manliga kroppar som rör sig sinnligt".

 • Carl Olof Berg

  Like a virgin, i tryckartempo, på ett köksgolv.

 • Carl Olof Berg

  När Carl Olof knackar på hamnar han ofta mitt i publikens fikapaus

 • Carl Olof Berg

  Carl Olof har gjort 156 hemlån sen starten 2015, och det finns inga planer på att sluta.

”Äntligen får jag vara Lill-Babs och göra Claes-Göran, om och om igen!”

DANS. En guidad visning av herrklubbar, ett melankoliskt popquiz på ostämt piano eller prinsessjympa? Dansaren Carl Olof Berg flyttar dansgolvet till ditt vardagsrum för en privat dansföreställning, och det är de här tre alternativen du kan välja mellan.

En främmande kropp i ditt vardagsrum. Som sinnligt rör sig över ditt golv, spelar på ditt piano och sitter på dina stolar. Plötsligt är dansupplevelsen inte upphöjd till en scen, utan mitt i ditt liv. Du har dessutom inte betalat, utan bara lånat. Du och dansaren hamnar på samma nivå. Vad gör det med upplevelsen?

– Folk är ofta omtumlade, varma och glada efter föreställningarna. En kropp bär ju både på berättelser som syns, och de som inte syns. I det här fallet att vara bög eller queer. Det är den kroppen man lånar hem och det är den jag vill att publiken ska se, säger Carl Olof.

Carl Olof Berg är koreograf och just nu aktuell som regissör för Rapport från ett omklädningsrum på Västmanlands teater och med den turnerande klassrumsföreställningen Min trygga plats, tillsammans med Sofia Wretling från Mammas nya kille. Och såklart med hemlåningsföreställningen Hemma hos dig med Carl Olof.

Utlåning
Första utlåningsföreställningen gjorde han 2015, och konceptet har inte ändrats sedan dess. Genom att låna ut sig själv, sin kropp och sina berättelser mot en kopp kaffe, får han det han länge drömt om; ett nära möte där själva berättandet står i centrum. Föreställningarna har han sålt in till Riksteatern, som sen lånar ut honom gratis till den som vill ha en annorlunda dansupplevelse. Carl Olof blir som en kroppsentreprenör som med sin utlåningsföreställning bryter ny mark för dansscenen. Just nu är han mitt uppe i en 12 veckors turné, men han har tidigare även sålt föreställningarna till ett galleri i Tyskland, där han bodde en månad i somras. Och han ser inte någon anledning att sluta.

– Jag vet redan nu att jag ska ut hösten 2019. Äntligen får jag vara Lill Babs och göra Claes Göran, om och om igen! Jag har saknat ett hantverk där jag får upprepa mig på det här viset.

Att bli sedd
Med hjälp av sina föreställningar vill han väcka tankar om hur uppväxt och samhälle formar oss till kategorierna män och kvinnor, och vad som händer när vi bryter mot de reglerna.

– Kroppen är ju den som jag fötts i. Det är min farkost som tar mig runt i livet. Den innehåller alla de sidor och personligheter jag bär. Men kroppen är också politik, och en plats för politik. Jag vill att vi ska fortsätta prata om hur vi formas till manligt eller kvinnligt, säger han.

Vem har makten i rummet, kan vi dela på den? Carl Olof vill skjuta på de strukturer som annars brukar finnas. Vem ser på vem när dansföreställningen flyttas till ett vardagsrum?

– Hela mitt projekt bryter ju också mot en tendens att vilja stänga dörrar. Bjuder man hem mig öppnar man ju faktiskt upp sitt hem för en okänd medelålders man. En kvinna sa att det kändes så storartat att få vara i min blick, att bli sedd. Och då var det ju faktiskt hon som hade tittat på mig egentligen. Det var väldigt fint.

Såhär lånar du hem Carl Olof

Ring 0769-454444 och knappa dig fram till bokningen. Där kan du också lyssna på en kort beskrivning om varje föreställning.

Carl Olof får lön från Riksteatern så det enda han vill ha av dig är en kopp kaffe, och att du fotar honom med koppen i ditt hem. Bilderna kan du sen se på instagramkontot @Hemmahosdigmedcarlolofberg

Taggar: | | |