• Berget Trolltunga, i Norge, är en av världens vackraste platser enligt Aron. äventyrare

  Berget Trolltunga, i Norge, är en av världens vackraste platser enligt Aron.

 • Race med rullstol, genom Dubais öken. äventyrare

  Race med rullstol, genom Dubais öken.

 • När Aron bestämde sig för att simma över Ålands hav, för att samla in pengar till Barncancerfonden kunde han knappt crawla – han fick ligga i hårdträning månaderna innan. äventyr

  När Aron bestämde sig för att simma över Ålands hav, för att samla in pengar till Barncancerfonden kunde han knappt crawla – han fick ligga i hårdträning månaderna innan.

 • Aron i mål i Syd-polen, efter ett av sina skidäventyr. äventyrare

  Aron i mål i Syd-polen, efter ett av sina skidäventyr.

 • Förra året besteg Aron Kilimanjaro, som ligger 5 895 meter över havet. äventyr

  Förra året besteg Aron Kilimanjaro, som ligger 5 895 meter över havet.

 • Kebnekaise är det projekt som sprängt flest mentala barriärer för mig. Det fick mig att inse att allt är möjligt om man bara jobbar hårt för det! äventyr

  Kebnekaise är det projekt som sprängt flest mentala barriärer för mig. Det fick mig att inse att allt är möjligt om man bara jobbar hårt för det!

 • Aron kämpade sig igenom gyttjan och Tjurruset 2015. äventyrare

  Aron kämpade sig igenom gyttjan och Tjurruset 2015.

Aron Anderson – Vägen är viktigare än målet

UTMANING. Äventyraren Aron Anderson är den första personen i världen som har bestigit Kebnekaise i rullstol. Han har också armcyklat från Malmö till Paris, åkt skidor över Antarktis till Sydpolen och simmat över Ålands hav för att samla in pengar till Barncancerfonden. Hans nästa stora utmaning är att fylla Globen med 9-klassare från hela Sverige – för att inspirera dem till att tro på sig själva och följa sina drömmar.

 

Ålder: 27 år.
Gör: Äventyrare, föreläsare, inspiratör och ambassadör för Barncancerfonden.
Aktuell med: Har precis avslutat ett ökenlopp i Dubai, i rullstol. Jobbar med ett ungdomsprojekt, som går av stapeln i augusti i år, på Globen då Aron ska föreläsa för niondeklassare om motivation och målbilder. Läs mer om Arons olika föredrag på Aron Anderson.

 

Aron har en hektisk vecka, tidigare i dag har han hållit ett föredrag för Absolut Vodka, nu är han på väg till Borås för att prata inför en grupp handikappade ungdomar.  Arons tankar om mental träning och målfokus fungerar bevisligen som inspiration för både företag och privatpersoner.

– Alla kommer någon gång stöta på hinder i livet, men de flesta av dem går att övervinna. Det handlar om hur vi hanterar svårigheter.

Självkänsla genom sporten
När Aron var nio år drabbades han av cancer i ländryggen och efter flera långa behandlingar tappade han rörelseförmågan i sina ben. När rullstolen blev en del av hans vardag, började han ganska snabbt fundera på vad han fortfarande kunde göra, istället för att fastna i tankar kring vad han inte kunde göra.

– Jag testade både el-hockey, rullstolsfriidrott och segling, berättar han.

Att komma tillbaka till idrotten så snabbt betydde mycket. Särskilt för hans självkänsla, menar Aron.

– Jag är en aktiv person som behöver något att lägga min energi på, för mig har idrotten betytt allt.

Aron satsade till slut på friidrott och var bland annat en av de svenska olympierna i Paralympics i Beijing, 2008. Men när han drabbades av en höftskada, som gjorde att han var tvungen att lägga ner sin idrottskarriär för gott, var det återigen dags att ta sig en funderare. Om han inte kunde tävla i idrott, vad skulle han då lägga sin fokus och energi på?

– Jag bestämde mig helt enkelt för att bli den första personen i världen att bestiga Kebnekaise, skrattar han.

Den första augusti 2013, efter 28 timmars klättring, nådde Aron sitt mål. För att ta sig fram använde han kryckor och en armcykel, som han beskriver som en trehjulad mountainbike.

– Jag kröp den sista biten för cykeln fungerade inte i för så svår terräng. Jag fick använda händer och kryckor och dra mig fram på stenar.

Vill nå de unga
Det har sedan dess blivit flera uppmärksammade äventyr, bland annat har han åkt sitski-maraton på Svalbard, bockat av den svenska klassikern och simmat Vansbrosimmmet. Förutom att klara en hel drös med uppsatta mål och otippade utmaningar, har Aron samtidigt samlat in miljontals kronor till sitt hjärteprojekt Barncancerfonden.

Det har inte alltid varit varken smärtfritt eller enkelt förklarar han. Och visst har han många gånger haft tvivel på om han skulle fixa vissa prövningar. Men vägen mot målet kan faktiskt vara viktigare än att nå hela vägen fram, menar han.

– När jag förstod att det jag kämpar med kan göra skillnad för andra, fick jag ännu mer kraft att fortsätta med det jag gör.

För även om alla inte behöver ge sig själva lika extrema utmaningar som Aron, hoppas han att han kan inspirera andra att det går att göra mycket mer än man tror, även om förutsättningarna inte är ultimata.

Att nå unga människor är särskilt viktigt för honom. Hans dröm är att få fler unga att inse att det inte är omöjligt att förverkliga sina drömmar.

I höst drar Aron ut på en riksturné för att prata om inspiration, drivkraft och passion med nyblivna 9-klassare. Projektet, som går under arbetsnamnet ”Möjligheter Tour”, kickas igång med ett stort gig på Globen i slutet av augusti – och Arons föredrag kommer mixas med sång och musik av artisten Boris René.

– Om jag har lyckats bestiga ett av världens högsta berg, fast jag inte kan röra mina ben, kanske jag kan inspirera någon som har det jobbigt hemma eller i skolan. Det handlar om att våga drömma!

Aron tipsar: Så når du dina mål

Ett enkelt knep är att inte fokusera för mycket på slutmålet, utan dela upp vägen dit i mindre etapper tipsar Aron.

– Vare sig det handlar om lyckas med ett stort jobbprojekt eller att springa Stockholm Maraton, blir det enklare att klara en utmaning om man fokuserar på ett delmål i taget. Om du till exempel löptränar, tänk att du ska orka till nästa lyktstolpe, och efter den ska du klara nästa. Använd samma taktik på jobbet. Ta ett mail i taget, och ha det stora målet i bakhuvudet. Uthållighet är så klart också viktigt, men genom att sätta upp delmål, blir det stora målet avdramatiserat.

Aron menar att fysisk träning är A och O för att vara en hållbar människa.

– Jag tror att alla skulle må bättre om de planerade in fysisk rörelse i sina kalendrar, och den där träningstimmen ska prioriteras lika högt som om det vore ett viktigt möte.