• formex

  Madrasser och kuddar från isländska RÓ.

 • formex

  Ett vedträ kommer lastat: Täljogram skickar trä-kit till dörren!

 • formex

  Carina Seth Anderssons Spillkum skål för Skrufs glasbruk fick folkets pris.

 • Pako bambukorg med bag för cykel eller barnvagn, från A Nomad Studio.

 • Mutants leksaksdjur möter Tingests marmorhantlar.

 • formex

  Belightfuls fågelholkar för fjärilar.

 • formex

  Årets tema, Nordic Space, avspeglades i mässhallens norssken.

 • formex

  Prisade kaffekollektionen Collar från Stelton.

Bäst från Formex 2017

INREDNING. Igår inleddes Formex, vårens stora inspirationskälla inom nordisk inredningsdesign. Sapir var på plats och scoutade terrängen efter stilsäkra prylar i hållbar design.

Under temat Nordic Space utforskar vårvinterns mässa utrymmet – både rumsligt och som kreativt tillåtande. Årets absolut hetaste trend är tydlig redan efter några steg i hallen: hållbarhet. Något som återspeglas i ekologiska material, i en vurm för hantverkstraditioner och genom samarbeten med småskaliga producenter.

Sju heta designfavoriter att hålla ögonen på:

1. Belightful – Fågelholk för fjärilar
Åbobaserade designduon Miia Liesegang och Taina Tallala har tagit fram en droppformad holk med nektarbehållare som bara fjärilar kan komma åt. På så sätt lockas de in till trädgårdar och bidrar till att upprätthålla mångfalden i naturen.

2. Täljogram – Prenumeration på träpinnar
Träbit och verktyg för att tälja, levererade direkt till dörren? Grundarna av Täljogram vill göra täljning mer tillgängligt genom prenumerationer på material, redskap och instruktioner för att lättare komma igång och hantverka. Träråvaran kommer direkt från de västerbottniska skogarna.

3. Pako – Bambubag för cykeln
Stilig korg med tillhörande tygväska att fästa på cykel eller barnvagn, från A Nomad Studio. Tillverkas i samarbete med vietnamesiska hantverkare, av lokalt odlad bambu. Pako är döpt efter lokalbefolkningen.

4.  – Isländska konstkuddar
Ett samarbete mellan tre isländska designers och konstnärer som har tagit fram madrasser och kuddar, tillverkade enligt isländsk hantverkstradition för att ta vara på ullens speciella egenskaper.

5. Collar – Kaffekollektionen tar hem Formex designpris
Dekorativa bruksföremål är en återkommande trend på tapeten. Steltons stilrena kaffeserie Collar kammade på onsdagen hem jurybedömda designpriset Formex Formidable. Kollektionen består av kaffekvarn, mockabryggare, mjölkkanna och sockerskål. Folkets val föll på Carina Seth Anderssons Spillkum skål för Skrufs glasbruk.

6. Mutant – Dekorativa leksaker
Snygga nog att vara en inredningsdetalj: leksaker i renskinn från Norrland, ekologisk bomull och textilspill från svenska möbelindustrin. Helt okej om kidsen låter dem ligga framme och skräpa!

7. Tingest – Prydnadshantlar i marmor
I Tingests kollektion för 2017 hittar du träningsredskap för hemmet i genuina material. Hantlarna är tillverkade i marmor och gjutjärn, rockringen i formpressat trä och levereras med en väggkrok i skinn och mässing. Stilsäkert mot beach 2017!