• Baton Rouge

  Hållbar snabbmat centrerad runt korv gjord på kött, fågel eller bönor och linser.

 • Baton Rouge

  Från frukostpåsar i farten till stompad middagspotatis.

 • Baton Rouge

  Här är det lätt att vara veggo - 75 procent av menyn består av grönsaker och rotfrukter.

 • Baton Rouge

  Förklädden sydda av gamla jeans; här står återvunnet högt i kurs.

 • Baton Rouge

 • Baton Rouge

Ekologisk snabbmat direkt från orten

FOODIE. Fast food fortsätter att växa på restaurangscenen. Samtidigt går larmen om en ökad ohälsa, och med snabba skrovmål kommer lätt friterade samvetskval.
Kan vi få det bästa av två världar? Det tror Stefan Lidström, en av grundarna bakom hyllade matmarknaden Paradiset. Nu öppnar han Baton Rouge Grill & Deli; ett ekologiskt snabbmatshak som alternativ till grillkiosker och pizzerior.

Nya krogar bryter genom Stockholms asfalt så ofta att även den hippaste poké-pop up möts av en mättad axelryckning. Men längst stadens utkanter ringlar krogkartan gles genom hungriga bostadsområden, och de udda trendkoncepten är näst intill fridlysta. Det är också varför Stefan Lidström valde att öppna sitt urbana fast food-hak på andra sidan bron. Och det är här, på sydvästra Lidingö, som Stockholms nya korvkonnässör Baton Rouge nu tar sina första steg. Bakom rutor – som har gaddats för hand av tatuerare – serveras ekologisk snabbmat med hjärta. Och på sociala medier ekar redan restaurangens motto; Straight outta Baggeby – en referens om att bygga lojalitet till närområdet.

– Jag tror på förorten, de flesta av oss som jobbar här kommer från kranskommunerna där gemenskapen ofta är stark. Men ska man slippa åka in till stan för att äta schysst, måste matutbudet i utkanterna bli större än pizza och sushi, säger Stefan.

Tunnbrödrulle 2.0
Snabbmat har stigit högt på trendbarometern senaste åren och i synnerhet en hållbar sådan, även om det är betydligt mer sällsynt. Baton Rouge bygger på en flexibel fusion av kvarterskrog, catering och takeaway, från frukostpåsar i farten till stompad middagspotatis. Allt inom ramen för fast food-konceptets krav på snabb service och rediga portioner. Menyn består till 75 procent av närproducerade grönsaker och rotfrukter, centrerade kring ekologisk korv gjord på kött, fågel eller bönor och linser.

– Korv är ett superfint livsmedel om vi fyller den med rätt saker. Men idag lider 800.000 svenskar av någon form av fetma, och jag hoppas kunna gå in och tillföra hälsa till snabbmatskulturen.

Bli inte rädd: här kan du fortfarande lägga vantarna på en saftig tunnbrödrulle under loppet av några minuter! Men din rulle har skalats från nitriter och färgämnen (samt gluten, laktos, soya och äggprotein), korven görs på 99 procent kött (resten är kryddor) och tunnbrödet bakas ekologiskt. På menyn hittar du också  höjdare som rotfruktschips, rawfood-bollar och kreddiga skålar med overnight oats.

– Idag finns tekniken att lyckas med näringsrik snabbmat. För att slippa stek och fritös tillagar vi allting i en ugn med ånga och värme. Vi reglerar temperatur och vattenmängd för att få olika textur och knapriga ytor som påminner om det friterade vi är vana vid.

Bullshit-fritt
Hållbarhetstänket fortsätter från maten genom verksamheten som en grön tråd, från förklädena som har sytts av gamla jeans till skivorna som fyndats på ett stenbrott och blev till matbord. Lokalen, en före detta klädbutik, är inredd med genomgående återvunna material, från takplatta till köttkniv, och har rustats med en ventilation som släpper luft som är renare än när den kom in.

– Det ligger otroligt mycket kärlek och omtanke bakom detta, allt är gjort för hand och med hjälp av fantastiska människor. Det finns ingen bullshit eller greenwashing bakom ytan. Vi kanske stavar fel på hemsidan ibland, men vi vill väl med allt vi gör.