Beauty: 10 heta ekofavoriter

EKOBEAUTY. Forna är tiderna när du var tvungen att vallfärda till ett avlägset naturapotek för att kunna lägga vantarna på en miljövänlig flaska Weleda-dusch. Med upphottad design och kraftfulla formulas visar banbrytande märken som tillexempel Grown Alchemist  att ekologiska, veganska och naturliga skönhetsprodukter är redo att konkurrera med kraftfulla hi-techprodukter.

Våra Top 10 ekofavoriter för både män och kvinnor:

1. Esse Organic Skincare – Världens första hudvårdsserie med levande probiotika. Ekologiskt och veganskt.

2. Soley organics – Ekolyx baserat på isländska örter!

3. Nashi – Hårprodukter med ekologisk arganolja från ett kvinnokooperativ i södra Marocko, där produktionen stöttar kvinnorna med arbetsplats och utbildning.

4. INIKA – Hypad mineralmakeup som är certifierad halal, vegan, ekologisk och cruelty free (inga djurtester).

5. Pai Skincare – Snygg snäll-eko för känslig, upprörd och allergibenägen hud.

6. O&M Origional Mineral – Pionjärer inom ammoniakfri hårfärg. Gör även stylingprodukter och hårvård helt utan skadliga kemikalier under parollen “Use your head”.

7. Human + Kind – Irländska multitasking-produkter i poppig design med 99,1 procent naturliga ingredienser.

8. LogonaVärldens första ekologiskt certifierade nagellack! Tillverkas med växtoljor och extrakt från ekologisk odling, och är så kallat “5-free”, det vill säga fritt från de fem värsta miljöbovarna: formaldehyd, formaldehyd harts, toluen, dibutylftalat och kamfer.

9. Goop Skincare – Gwyneth Paltrow, som nyligen lanserade sin första makeup-kollektion i samarbete med skönhetsmärket Juice Beauty, har nu släppt en ekologisk hudvårdsserie för sin webtidning Goop.

10. Estelle Thild – Svensk mild hudvård med Ecocert och återvinningsbara förpackningar.

Certifiering
Är produkten ekologisk eller innehåller den bara ett par ekologiska ingredienser? Kan en färdig produkt som inte är testad på djur, fortfarande innehålla ingredienser som är det? Detta är klurigt! Att märket är certifierat är ett bra sätt att försäkra sig om att en tredje part har kontrollerat produkterna, men det finns en uppsjö av certiferingar som alla har olika kriterier för vad som ska definieras som naturligt och ekologiskt, och det finns också många varumärken med naturligt eller ekologiskt ursprung som saknar certifiering. Det säkraste är att läsa ingrediensförteckningen, INCI.

Läs mer: Branschorganisationen NOC Sweden (Natural & Organic Cosmetics) som kontrollerar att naturliga, ekologiska skönhetsprodukter är framställda på ett etiskt sätt.

Tips: Missa inte Organic Beauty Awards 2016, som går av stapeln på Beauty Week i Stockholm 25-27 april.

Taggar: | | |