• "An inconvenient sequel" hade sverigepremiär under Stockholms Filmfestival i år.

#BeInconvenient

HOPP. Ett decennium efter att dokumentären ”En obekväm sanning” satte växthuseffekten och andra klimatförändringar på agendan kommer ”En obekväm uppföljare”, där den amerikanske före detta vice presidenten Al Gore fortsätter sin outtröttliga kamp för att påverka internationell klimatpolitik. I veckan som gick hade filmen svensk premiär på Stockholms Filmfestival och även om det är uppenbart att utmaningarna är enorma så tror jag många av oss lämnade biosalongen med en känsla av hopp. En vilja att förändra och att fortsätta att vara obekväma.

Sedan Gores första film har det trots allt hänt en del. Medvetenheten har blivit betydligt högre och i många sammanhang är viljan att ta ansvar för klimatet självklar. I ”En obekväm uppföljare” riktas mycket fokus på vad som åstadkommits, inte minst vad gäller förnybar energi. För faktum är att världen faktiskt står inför en riktig energirevolution. Det är sånt som ger oss nördar gåshud.

Men trots de många bra initiativ som pågår kan vi inte blunda för de utmaningar vi fortfarande har kvar. Och vi kan inte heller underskatta vikten av att människor måste förstå hur de påverkar vår planet. Många av de konflikter vi ser i världen idag härstammar ur klimatkatastrofer, vattenbrist, överbefolkade städer och bristande resurser. Detta vet vi, det är inte nytt. Därför kan man tycka att det faktum att världen står inför en avgörande omställning till en hållbar ekonomi borde vara självklart för fler. Ändå ser vi att många fortfarande tittar bort och blundar för frågan.

På SPP driver vi sedan ett decennium tillbaka våra kunders kapital mot hållbara bolag som vill vara med och lösa framtidens utmaningar. Bland annat jobbar vi aktivt med att reducera det fossila fotavtrycket i våra investeringar. Vi tycker att en fråga alla bolagsledningar borde ställa sig är ”Hur bidrar vi till att säkerställa att klimatfrågan finns på vår agenda?”. Svaret är kanske inte självklart eller enkelt men viktigare än någonsin. Så därför vill jag uppmana alla – fortsätt ställa frågan, fortsätt att vara obekväm. Tillsammans kommer vi i slutändan att tjäna på det.

Johanna Landberg, hållbarhetsansvarig SPP

Taggar: | | | | | | |