• formex

  Danska Uru Design löser problemet med tjuvaktiga tvättmaskinsmonster.

 • formex

 • formex

  Finska Tjock levererar kit för dig som vill sticka, tillika tänka, stort.

 • formex

  Gunga för att låta tanken få fart. Handcrafted by Sweden har en fin vuxenvariant.

 • formex

  Marie-Louise Hellgrens Snåland, pallen gjord på restprodukter från den kända klassikern Lilla Åland.

 • formex

  Ullfilten från Smoothe Life värmer gott under sena augustikvällar.

Best of Formex FW 2016

INREDNING. Formex största mässa någonsin har dragit igång och Sapir har trängts med besökare, press och industri i de gigantiska hallarna på Älvsjömässan för att spana inredning och trender.  Det ska vara mjuka, naturliga, smarta och hållbara material siar trendexperter som Elin Frendberg på Swedish Fashion Council och Sanna Gebeyhu från Codesign. Vi ser också att hantverket fortsätter trenda, och nu blir mer och mer en fråga om att göra själv snarare än att köpa av andra. Så vad kan vi vänta oss i inredningsbutikerna i höst? Sapir listar sina fem favoriter!

Solo Socks
Det här är en av de bättre designnyheterna tycker Sapir; strumporna som inte är beroende av varandra! Perfekt för den som har problem med strumpätande tvättmaskin. Företaget Uru Design har skapat snygga ekologiska strumpor som man köper i antingen 5-pack eller 7-pack, och alla matchar varandra. Du köper alltså singelsockor, inte par. Prisad vare god design!

Tjockt
Minns ni reportaget vi gjorde om Jacqueline Fink som stickar med gigantiska stickor och jättestort garn? Trenden att sticka stort har bara blivit hetare och nu har du möjlighet att göra det själv! Hos finska Tjock kan du köpa ett kit via nätet och få hem allt du behöver för att sätta igång. Små stickor tar tid och är ganska svårt, med stora stickor går det snabbt och alla kan lära sig, säger företaget. Ullen är finaste får- eller merinoull från kontrollerade produktioner.

Handcrafted by Sweden
Sapir hyllar leken och lusten att upptäcka, och vilka är bättre på det än våra barn? Handcrafted by Sweden tröttnade på de vuxna lekstugorna de såg på företag som ville tänka nytt, och skapade därför gungan för vuxna. All produktion sker i Västerbotten, repen är av hampa och det naturgarvade skinnet kommer från Tärnsjö Garveri. På en gunga kan man både fånga, och låta tankar flyga.

Marie-Louise Hellgren, HearteartH
”Design following waste”, säger Marie-Lousie när hon visar upp sin fina pall Snåland. Pallen är en av tolv produkter som är nominerade till Formex Formidable, en tävling där allmänheten kan utse vinnaren som sen presenteras på Formex i januari 2017. Pallen är gjord av, som namnet avslöjar, spillbitar från designklassikern Lilla Åland och är en riktig liten pärla för såväl ögat som samvetet.

Smoothe Life
Den gamla ullpläden tycks aldrig bli otrendig, och går för dyra pengar på auktionshusen om den har rätt namn på lappen. Men den måste ju inte vara randig, rutig eller enfärgat, vilket det unga designföretaget Smoothe Life är ett bevis på. Filten finns både som stor variant och till den lilla bebisen.

 

Och några till att tråna efter…

Rust Me – Här kan du shoppa ekodesign från Baltikum

The Folklore Company – Hantverket är som sagt här för att stanna, här hittar du färdiga bonader med moderna budskap, kit att göra själv och mycket mer!

Mini Emipre – Snygga saker till barnen är kanske egentligen mer för föräldrarna, men låt så vara. Här hittar du miljömedvetna gobitar för de minsta.

Maxjenny – Vi har helt klart tröttnat på att köpa snygga saker utan funktion. Maxjenny har tagit fram en glädjesprudlande regnjackekollektion i återvunnen pet. Slut på ursäkter, i höst är det bara att ge sig ut även om det regnar!

Taggar: | | |