• Elbilar på framfart i lyxsegmentet, här en Porche Mission E.

    Elbilar på framfart i lyxsegmentet, här en Porche Mission E.

  • Audi E-tron Quattro.

    Audi E-tron Quattro.

Biljättarna tar sikte på Tesla

MOTOR. Nu slår elbilarna motorindustrin med kraft i det exklusiva segmentet, och det blir allt vanligare att se miljösnälla lyxvarianter rulla fram på gatorna. De stora aktörerna utvecklar elbilar och laddhybrider på rullande band – alla vill utmana Tesla. Audis nya suv E-tron Quattro med trippelmotor har beräknad nedkomst tidigt 2018, tätt följd av Volvo, som satsar järnet på laddhybrider och släpper en helt eldriven modell under 2019. I ett pressmeddelande avslöjar företagets VD Håkan Samuelsson dessutom att var tionde Volvo kommer ha eldrift inom de närmsta åren.

– Det är dags att sluta betrakta elektrifiering som en nischteknik, menar han.

Jaguar, som gör comeback på tävlingsbanorna i höst med en eldriven Formula E-bil, lanserar även en elsuv under 2017, skriver Autocar. Rapporter skvallrar om hela fyra elmotorer, en vid varje hjul.

Samtidigt utvecklas just nu världens första helt eldrivna Porsche, Mission E, som utlovas nå vägarna innan 2020. Det blir en flådig historia med dubbla elmotorer, 600 hästkrafter, 50 mils räckvidd – och en laddtid på endast 15 minuter. Batterierna har en spänningsnivå på 800 volt, vilket är dubbelt så mycket som Tesla.

Mer el från tidigare artiklar på Sapir!

Världssnabb motorcykel på el – Amerikanska hojen som drivs av solen

Dans som elektrisk motor – Dansgolvet som driver klubben med hjälp av dina danssteg

Tesla för taxiåkare – provåk en lyxig Tesla hos Taxibolagen

Laddade hästkrafter – Sapir listar elmotorerna att räkna med

Taggar: | |