• Mode och design har funnits i Billies liv sedan hon var liten, nu har hon satt ihop det med teknik och skapat ett eget imperium.

  • Adrenalinet pumpar på planen...Foto: Wearable Experiments

  • ...vilket publiken kan känna via tröjan. Foto: Wearable Experiments

  • Billie Whitehouse känner sig hemma i New York, men längtar efter sin familj och ser fram emot en framtid där de genom tekniken kan kännas närmare än de fysiskt är.

Billie Whitehouse med vägvisande jacka på Liljevalchs

INTERVJU. Billie Whitehouse och We:eX flyttar tekniken från handen till kläderna och tror på en framtid där träningen ger elektrisk energi och fysiska gränser suddas ut.

Sedan den 25 september kan du se australienska designern Billie Whitehouse på Liljevalchs i Stockholm. Hennes bidrag till utställningen Utopian Bodies – Fashion looks forward är det som hon och och hennes företag We:eX – Wearble Experiment, menar är framtiden. Eller i alla fall en del av den. Jackan, eller kavajen, ger dig möjlighet att upptäcka din närmiljö utan att behöva kolla på mobilen efter vägvisning. När det är dags att svänga trycker den till på antingen höger eller vänster axel. Den säger också till när det är dags att stanna. Den ger dig nutiden tillbaka.

– Istället för att hela tiden kolla mobilen och kartan när du är på nya platser, kan du koncentrera dig på att faktiskt uppleva din omgivning, säger Billie.

Inga kattmatande robotar
Med en uppväxt i design- och modebranschen var yrkesvalet aldrig svårt. Billies syn på kroppsnära teknik, eller wearble tech, handlar inte om blinkade ledbelysta kjolar eller märkliga funktioner som ingen behöver. Det handlar om allt det vi redan har ett behov av, men i ny förpackning. En modeförpackning som är snyggt designad och som vi faktiskt vill bära.

– Varför skulle jag designa saker som bara skrämmer folk och ger en bild av något som är en del av en robotframtid, när det egentligen handlar om att skapa nya smarta lösningar för redan existerande behov? Vi är uppenbarligen inte redo för robotar som matar våra katter, säger Bille. Det är mycket lättare att till exempel ta till sig en tröja som låter mig uppleva det mina idrottsidoler upplever på plan.

Tröjan som ger fans möjlighet att känna vad idolerna känner finns på riktigt och är framtagen av We:eX i ett samarbete med Hollands damlandslag i rugby. Har åskådarna tröjan på sig kan de känna exakt hur spelarna har det på planen. Utmattning, adrenalin och hjärtslag förmedlas via tröjorna och ger ytterligare en dimension av sportupplevelsen.

Harry Potter-magi
Billies vision för framtiden sammanfattar hon som en Harry Potter-magisk verklighet. För teknik är magi. På gymmet kommer kläderna tala om för henne när hon har gjort tillräckligt med armhävningar och träningen kommer generera hållbar energi som gör att hon kan laga frukost. Hon kommer få notifikationer om när hon måste börja med olika moment för att allt på listan ska hinnas med och hon kommer kunna sitta hemma i New York och prata med sin familj i Australien via ljudvågor på ett sätt som suddar ut det geografiska avståndet och ger en känsla av att vara nära.

– Det handlar inte om att eliminera alla små hinder i vardagen, de är viktiga för oss. Men jag jobbar för att minska den psykiska entropin. Kaoset i huvudet som får oss att må dåligt, säger Billie. Jag vill förända användarnas liv, helt enkelt.

Vem: Billie Whitehouse

Gör: Designer och delägare i We:eX – Wearable Experiment

Taggar: | | |