• bikupa

    Weeping Willows. Foto: Johan Begrmark.

  • Bikupa

Bimans kupor får kändisar att svärma

SOCKERSÖTT. Sugen på egen honung? Då är du långt ifrån ensam, för såväl i miljödebatter som i livsstilssammanhang är bin och deras viktiga uppgifter ett hett ämne. London- och New Yorkbornas vurmande för en egen bikupa på taket skrev vi om i Sapir för några år sedan, och trenden att på ett eller annat sätt engagera sig i bisamhällen har bara ökat.

LÄS MER – Biroll med hjältestatus ger honung

Det svenska företaget Biman skapar rubriker såväl i Sverige som utomlands med sina kupor. Nu senast för att skivaktuella Weeping Willows valt att bli fadder för en kupa de placerat på Katarina Kyrkogård i Stockholm. Och 2016 skrev Time om KTHs internetomröstning i jakten på det perfekta namnet till bidrottningen i en av Bimans kupor som står placerad på campus. Beyonce, blev det vinnande bidraget.

Biman startade 2012 med målet att bidra till den biologiska mångfalden och ett ökande engagemang för sverigeproducerad honung. Fram till alldeles nyligen arbetade man endast mot företag där erbjudandet består i sponsring av kupor som placeras på företagets eller organisationens mark, samt leverans av honungen. Men sedan en tid tillbaka finns det även ett alternativ för dig som privatperson att få ta del av egen honung utan att själv behöva äga och ta hand om en kupa. Genom att sponsra en kupa får du tio procent av den producerade honungen levererad till dörren, redo att avnjutas.

Honungsfusk
Med jämna mellanrum nås vi av nyheten att honung späds ut med socker och i själva verket knappt kan räknas som honung längre, senast i DN den 23 november. Enligt EU:s direktiv för honung får man inte tillföra ämnen eller förändra processen för hur honungen kommer till. Det är en naturell produkt och det är bina som ska göra jobbet. Läs på förpackningen, står det att din burk innehåller glykos är det inte honung.

Weeping Willows
Just nu aktuella med minijulskivan Snowflakes och julkonserter runt om i landet.