Biroll med hjältestatus ger honung

I New York och London är det trendigaste ”gör det själv”-projektet just nu att starta biodling på taket eller bakgården. För bara ett par veckor sedan slog bikupan Flow Hive alla rekord på crowdfundingplattformen Indiegogo när den blev fullt finansierad till 70 000 dollar på endast 8 minuter. Flow Hive tar enligt tillverkarna biodling från ett besvärligt arbete med att utvinna honung till att istället bara vrida på en kran.

I Sverige idag finns ca 12 000 biodlare som tillsammans producerar runt 3 500 ton svensk honung per år. Stjärnkocken Paul Svensson är en av dem, och från och med maj tillverkar han sin egen honung hemma i trädgården på Älgö. Rune Kalf Hansen som driver den ekologiska snabbmatsrestaurangen Kalf&Hansen vid Mariatorget i Stockholm, har också fastnat för lokalproducerad honung och samarbetar med biodlarföreningen i Tantolunden.

Honung är fullt av vitaminer, antioxidanter och nyttiga mjölksyrabakterier med antibakteriella egenskaper. Dessutom har tre fjärdedelar av den mat vi äter kommit till tack vare binas pollineringsarbete och man har räknat ut att det skulle dröja knappt fyra år innan vi fick skörbjugg om bina plötsligt dog ut.

Vill du…

… att din arbetsplats ska bli en bifadder? Kontakta företaget BeeUrban.

… förändra världen? Både 2011 och 2015 har medel ur SPPs stipendium Klart du kan gått till bin och biodling genom Bee Urban i Stockholm och nu senast projektet Bi my honey i Göteborg. Har du något projekt som du tror kan förbättra världen – spana in ansökningskriterierna och sök senast 15 juni här.

… lära dig mer om biodling? Boken Bisyssla av reklamaren Joachim Danielsson, som odlar bin på fritiden, kanske kan vara något. Släpps den 19 maj men går redan nu att förbeställa.

… gå på honungsprovning? Det finns på många platser i landet. Bland annat utanför Vadstena och Hässelby.

 

Taggar: | | |