• nicotext

    Kan du allt om Berlin? Här är reseguiden som antagligen kommer överraska även dig.

  • Dags att planera Londonresa? Här finns tipsen du inte visste att du ville ha

  • nicotext

    New York nästa!

Guideböckerna som räddar dig från turistfällorna

ÄVENTYR. Du har redan varit där. Gjort några pliktskyldiga nedslag vid Big Ben och Eiffeltornet, tittat på de ängsligt bevarade resterna av berlinmuren och åkt röda dubbeldäckare och manhattangula taxibilar med samma lätthet som gröna linjen mot Slussen.

Medan det blir billigare, snabbare och enklare att röra sig över världen, har mystiken förlorat lite av sin forna glans, och tanken på ännu en trång båttur förbi Frihetsgudinnan känns ungefär lika givande som en axelvadd.

Misströsta icke: i turistfällans kölvatten mynnar intresset för det autentiska, udda och obeprövade ut i smala och roliga reseguider. Luttrade resenärer söker guider som tar oss till platser som inte redan har instagrammats till döds. I Sverige var bokförlaget Nicotext tidiga på hipstertrenden med tre annorlunda guideböcker bortom Lonley Planet. Platser du aldrig hört talas om, i städer du redan har varit.

1. I heart New York: En annorlunda reseguide
Äpplets hemligaste hemligheter! Här hittar du restaurangen där en samuraj serverar sushi, en evolutionär kvartersbutik som säljer dinosauriebajs och information om hur du kan åka med NYPD under en utryckning på Manhattan.

2. Berlin: En annorlunda reseguide
Upplev Europas gränslösa kulturmetropol genom bortglömda och konstiga platser. Gör som hipstern och drick drinkar i en gammal tågvagn, besök en knappaffär och korvmuseum, ät på en restaurang med tema toalett, gå på blinddate i totalt mörker och sov i en kista på världens mest experimentella hotell.

3. Mind the gap: En guide till det hemliga London
Innehåller inte öppettiderna på Madame Tussauds eller vaktbytet på Buckingham Palace, men däremot hemliga barer bakom bokhyllor och innanför kylskåpsdörrar. Hitta till pizzerian inhyst i en buss, herrekiperingen som klär James Bond och lönnpuben med detektiver från 1930-talet.